Play logo

Je li vaša težina idealna?

Mnogi ne znaju što je indeks tjelesne mase i zašto je bitan

Je li vaša težina idealna?
Play logo

Jedan od izraza koji danas često čujemo je ITM - Indeks tjelesne mase (još i BMI - Body Mass Index). Mnogi još ne znaju što je to točno, što pokazuje i zašto bi ga trebali znati.

Play logo

ITM se koristi za brzu procjenu postoji li kod vas rizik od obolijevanja zbog težine. Izračunavanje ITM je ralativno jednostavno.  To je omjer vaše težine i visine na kvadrat:

Težina (kg) / visina 2 (m)

*ITM do 18.5 kg/m2  se smatra pothranjenošću.
*ITM 18.5 - 24.9 kg/m2  se smatra normalnim.
*ITM 25.0 - 29.9 kg/m2  smatra se prekomjernom tjelesnom težinom.
*ITM od 30.0 kg/m2 i više kategorizira se kao pretilost sa time da se ITM veći od 40 kg/m2 smatra morbidnom debljinom.


Pa ipak, rezultat uzima u obzir samo visinu i težinu, a ne i druge faktore, poput mišićne mase. Prema tim mjerenjima dizači utega izvrsnog zdravlja bi spadali u kategoriju pretilih ljudi.

Play logo

Ostali pokazatelji debljine

Među pokazatelje debljine možemo ubrojiti i širinu struka, pri čemu se kod žena struk veći od 80 cm, te kod muškaraca struk veći od 94 cm smatra rizičnim za razvoj bolesti.

Tu također možemo ubrojati i  indeks odnosno postotak tjelesne masnoće. To je procijenjeni raspon koji pokazuje koliko bi u tijelo prirodno trebalo biti postotaka masnoće, a pomoću njega vidimo razliku između težine tjelesnih masnoća i mišićne mase. Indeks ili postotak tjelesne masnoće je bolji indikator od ITM-a koji svu tjelesnu masu trpa u istu brojku. Indeks tjelesne masnoće je zapravo indikator zdrave težine. Mnoge nove vage imaju među funkcijama i kalkulator indeksa tjelesnih masnoća. Našem je tijelu potrebna masnoća-  ne možemo živjeti bez nje, ali prevelika količina masnoća je loša.

Pa koliko tjelesnih masnoća je zdravo? Minimalna količina esencijalnih masnoća kod žena je 10-13% dok je kod muškaraca niža za oko 2-5%. Prihvatljiva brojka za muškarce je 18-25% dok je kod žena 25-31%. Sve iznad toga graniči sa prekomjernim masnoćama ili pretilošću.

Težina i zdravlje

Ne postoji nikakva garancija da će pretilost ili prekomjerna težina kod nekoga sigurno rezultirati sa određenim zdravstvenim stanjem, ali statistički je dokazano da postoji veza između pretilosti i prekomjerne težine i pojave jednog ili više zdravstvenih problema kao izravna ili neizravna posljedica:

· povišeni krvni tlak
· povišeni kolesterol u krvi
· dijabetes tipa II
· srčane bolesti
· neki oblici raka

Dobra je vijest da, ukoliko spadate u kategoriju ljudi sa prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilošću, već 10%-tni gubitak tjelesne mase može imati pozitivan učinak na vaše zdravlje.

Najbolji način za kontrolu težine i minimiziranje zdravstvenih rizika povezanih sa težinom je umjerena tjelovježba i zdrava prehrana. Razne dijete vam neće dugoročno pomoći ako trajno ne promijenite stil života, a  tablete i sirupi za mršavljenje su u najboljem slučaju neučinkoviti, a u nekim slučajevima mogu biti i opasni.

Kako bi poboljšali svoje zdravlje, izračunajte svoj BMI i neka vam bude pomoć za odabir pravog načina života, kako bi živjeli duže i zdravije.

Play logo
Play logo