Je li nedostatak joda uzrok vaše prekomjerne težine?

Prehrana s premalo joda može biti uzrok pretilosti, ali i drugih zdravstvenih problema

Je li nedostatak joda uzrok vaše prekomjerne težine?

Pokušavate smršavjeti, činite sve kako vam rečeno, jedete zdravo i umjereno, redovito vježbate, pijete zadivljujuće količine vode, a rezultati su vrlo mali, gotovo zanemarivi? Jedan od razloga, makar ne i jedini, može biti nedostatak joda u vašem organizmu. Naime, on je jedan od najvažnijih, a i često zanemaren minerala u našem tijelu koji je neophodan za normalnu funkciju štitnjače, odnosno hormona štitnjače. Iako je ozbiljan nedostatak joda, koji je kod pučanstva nekada uzrokovao gušavost i druge bolesti štitnjače, sveden na minimum, dodavanjem joda u kuhinjsku sol još uvijek postoji mogućnost nedostatka joda u organizmu, ponajprije zbog nepravilne prehrane.

Naime, određeni stilovi života i prehrane gotovo u potpunosti isključuju sol, koja je glavni izvor joda u organizmu, iako ne i jedini, što dugoročno može dovesti po poremećaja rada štitnjače, a posljedično tome i poremećaja cjelokupnog metabolizma, konkretno njegovog usporavanja, što dovodi do nakupljanja kilograma kojih se teško riješiti.

Koji su simptomi?

No, lako nakupljanje i teški gubitak kilograma može biti samo jedan od znakova poremećaja rada štitnjače uzrokovan nedostatkom joda. Nedostatak joda u organizmu manifestira se i prekomjernim opadanjem kose i lako lomljivom kosom, nezdravim izgledom kože, nedostatkom energije, problemom s prilagođavanjem temperature okoline, lošom koncentracijom, depresijom i ekstremnim umorom.

Tu se mogu pribrojati i oticanje ruku, nogu i očiju, slabi otkucaji srca, loša koncentraciju, grčeve u mišićima… Svakako treba imati na umu da nedostatak joda nije jedini uzrok pojave tih simptoma, no oni mogu biti indikator za provjeru rada štitnjače.

Kuhinjska sol – glavni izvor joda

Kao što smo već istaknuli, problem s premalom konzumacijom joda riješen je prije 40-ak godina njegovim dodavanjem u kuhinjsku sol, no s novim trendovima u režimima zdrave prehrane vrlo se često izbjegava upotreba soli ili je ona iznimno niska, što može ponovno dovesti do nedostatka joda u organizmu i spomenutih poremećaja.No, sama sol, pa tako i jod, organizmu je potrebna, posebno poslije gubitka većih količina tekućine znojenjem i konzumiranjem većih količina vode, koja osim štetnih tvari iz organizma ispire i potrebne vitamine i minerale.

Svakako, treba istaknuti da je jod vrlo važan za pravilno lučenje estrogena, što utječe na pravilan rad jajnika, te pravilnu koncentraciju u tkivu dojki. Jod općenito pomaže hormonima u njihovoj proizvodnji i regulaciji, što itekako može imati utjecaja na tjelesnu težinu.

Jod je isto tako važan za pravila razvoj mozga djeteta za vrijeme trudnoće, u suprotnom postoji mogućnost rođenja djeteta s mentalnom retardacijom, poznatom kao kretenizam.

Namirnice bogate jodom

No, vratimo se zdravoj prehrani i potrebnim količina joda. Vrlo je važno kod osoba koje konzumiraju vrlo malo soli u svojoj prehrani da dodatno uzimaju jod, u obliku tableta i kapsula kao dodatak prehrani ili da u svoju prehranu svakako uključe namirnice koje  sadržavaju veće koncentracije joda. Odličan su izvor joda kravlji mliječni proizvodi od krava iz uzgoja kojima se u prehranu stavlja sol s jodom. Također, u prehranu uvedite morske plodove, morsku ribu, morske trave i alge.

Veće koncentracije joda mogu se naći u šparogama, češnjaku, gljivama, sezamu, blitvi, lima grahu i tikvicama. Također, treba imati na umu da određena hrana konzumirana u sirovom stanju blokira jod koji treba upiti štitnjača, pa svakako u slučaju manjka joda u organizmu treba izbjegavati svježe zelje, kelj, breskve, marelice i špinat.

Svakako imajte na umu da je kuhinjska sol najbolji i najsigurniji izvor joda. Ako već otprije imate problema s usporenim radom štitnjače, konzumacija dovoljnih količina joda svakako je ključna za sveopće zdravlje organizma, pa tako i gubitak kilograma.

Foto: © Khorzhevska - fotolia