Inovacije u Nikeu dovele do idealne obuće za barefoot trčanje

Nike Free tenisice: fleksibilne, lagane, udobne i prozračne

Inovacije u Nikeu dovele do idealne obuće za barefoot trčanje

Segmentirani kalup Nike Free tenisica

Tobie Hatfield, direktor Nikeova odjela za atletsku inovaciju, kaže da se ponekad stopalo uzima zdravo za gotovo: “Sportaši vježbaju sve ostale dijelove tijela, ali često zaboravimo da cijeli proces, zapravo, kreće od stopala.“

Kada je u pitanju izrada obuće kalup se često radi na početku. Riječ je o dijelu tenisice izrađenom u obliku stopala kako bi se materijali oko njega mogli omotati (zalijepiti) tijekom izrade. Potplat je obično fiksiran na jednom mjestu i izrađen do određene veličine u određenom položaju. Ovaj kalup izrađen je kao rana demonstracija kojom se prikazuje da se urezivanjem u čvrsti objekt njega čini fleksibilnim. Upravo kako Nike Free oponaša prirodno kretanje stopala, ovaj segmentirani kalup se uvija, savija i pomiče u skladu s ljudskim stopalom. Ovaj kalup, osim što je na usluzi stopalu, prikazuje i dinamički pristup kreativnosti.

shimmer fallbackSvi benefiti koje trkači dobiju trčeći u Nike Free tenisicama:

Fleksibilnost

Bila je potrebna elitna grupa mislilaca, inovatora, dizajnera, znanstvenika, trenera i sportaša kako bi se kreirala tenisica koja se „stapa sa stopalom“, prati njegove kretnje, kao nikada ranije.

Imitiranje prirodnog pokreta bosonogog trčanja postalo je subjekt detaljnog istraživanja u Nikeovom Laboratoriju za sportsko istraživanje. Fleksibilnost je bila ključna za promoviranje punog opsega pokreta. To je značilo da stopalo treba osloboditi – dopustiti mu da se prirodno kreće sve od nožnih prstiju do gležnja.

Fleksibilnost u trkaćoj obući, ili obući za treniranje, nije bilo ništa novo. Obuća kao što su Nike Sock Racer, Air Presto i Air Kukini postavila je temelj za prirodno kretanje s naprednim konceptom savitljivih kanala (žljebova) u potplatu. No, pravo otkriće je tek slijedilo. Što bi se dogodilo kada bi se čitav dizajn vodio principom fleksibilnosti?

Izazov izrade potplata, koji je postao ekstenzija stopala, umjesto platforme na koju se stopalo oslanja zbog zaštite, dovelo je do neusporedive artikulacije Nike Free fleksibilnog potplata. On je preklopiv, taktilan, pokretljiv i prirodan u svom kretanju.

Transtartzalna ulegnuća u sredini potplata poboljšavaju fleksibilnost srednjeg dijela stopala. U tenisicama za treniranje višesmjerne inovacije, poput DiamondFLX, proširuju taj opseg pokreta. Svaka Nike Free tenisica se savija kako bi se vaše stopalo slobodno kretalo. Kao rezultat toga potičete stopalo i pomažete osnažiti mišiće u stopalu koji su često zapostavljeni. Zato flex kanali u potplatu privlače pozornost.

shimmer fallback


Grip

Grip ne zahtjeva velike gumene izbočine ili ostale dodatke kao dodatne mjere sigurnosti za stopalo u tenisici. Iako je primamljivo imati određenu sigurnost koju pružaju dodaci za visoko trenje središnji dio potplata Nike Free tenisica može se udvostručiti kao vanjski potplat zahvaljujući materijalu koji je dovoljno izdržljiv u kontaktu sa zemljom. U Nike Free tenisicama strateški su postavljene čvrste gumene čahurice koje pomažu osigurati dodatno trenje. Primjerice, na područjima gdje se potplat izrazito troši bez da se smanjuje fleksibilnost. Budući se tradicionalni potplat može eliminirati tenisica je i lakša.

shimmer fallback


Lightweight Plus

Kada je riječ o tenisicama za što bolju izvedbu tada valja imati na umu da je važna lakoća tenisice, podrška koju ona pruža trkaču, prirodan pokret i izvedba. Dizajneri teže postizanju lakoće tražeći savršenu kombinaciju lakoće i izvedbe tako da trkač zaboravi da išta nosi i da funkcionira prirodno baš kako treba. Nike Free je stvoren tako da omogući idealan balans između forme i funkcije s naglaskom da je važno ono što je potrebno, a ne prekomjerno.

shimmer fallback


Nike Free 3.0

shimmer fallback


Nike Free 4.0

shimmer fallback


Nike Free 5.0

Lagan uz nizak profil

Budući da je Phylite dovoljno izdržljiv da služi kao potplat i kao središnji dio obuće težina se značajno smanjuje.

shimmer fallback


Lagan i prozračan

Mreža koja je napravljena na gornjem dijelu Nike Free 3.0 tenisice prostorno je složena tako da je otvorena na mjestima gdje je stopalu potrebna ventilacija, a zatvorena gdje je prioritet podrška.

shimmer fallback


Lagan i daje dodatnu podršku

Dinamični Nike Flywire na Nike Free 5.0+ omotava sredinu i luk stopala tako da se kreće prirodno s nogom i zaglavljuje je, a praktički je lagan poput pera.

shimmer fallback


Lagan i udoban

Osebujni dizajn Nike Free 4.0 ima prijanjajući jezik obuće izrađen od lagane teksturirane smjese koja prijanja uz trkačevu nogu kao čarapa stvarajući dodatnu ugodu.

shimmer fallback


Lightweight Plus No Sew

Prekrivači na gornjem dijelu tenisice pružaju minimalizam bez šavova koji također daje udobnost.

shimmer fallbackInovativni segment opreme:

Dinamični Flywire

Nekoć je obuća koja stopalu osigurava potporu bila vrlo skupa. Osigurati siguran oblik i prijanjanje značilo je da će tenisica dobiti na težini. Tako je bilo sve dok Nike nije predstavio svoju Flywire tehnologiju koju karakterizira izrazito lagana ciljana potpora koja pomaže da se stopalo drži u poziciji u kojoj je ono sigurno i u kojoj mu je udobno. Inspirirana pokretnim i savitljivim kablovima na visećem mostu zatvorena Nike Flywire tehnologija, lansirana 2008. godine, evoluirala je u 2012. Struktura se zateže i opušta s prirodnim kretanjem stopala pritom ga fiksirajući gdje treba i zatežući bez povećavanja pritiska. Dinamična Nike Flywire tehnologija prvi je put bila implementirana u Nike Free 5.0+ tenisicama i predstavila je prirodno kretanje s novim trkaćim partnerom – odličnom mrežom potpore.

shimmer fallback


Nike Free 5.0


Kao vrući nož ("Hot Knifing")

Gledajte na „hot knifing“ kao kada vrućim nožem prolazite kroz maslac. No, u ovom se slučaju radi o Phylite središnjem dijelu potplata i o sofisticiranijoj tehnologiji koja reže visokom preciznošću. Proces „hot knifing“ nudi mogućnost izrezivanja brazdi na potplatu vrlo precizno pritom primjerice stvarajući zakrivljene uzorke kao što su dijagonalne, transtarzalne „hot-knifed“ brazde kroz luk tenisice. To osigurava prirodni pokret srednjeg dijela stopala prilikom promjene položaja stopala u pokretu i to je jedan od ključnih dodataka potplatnim uzorcima Nike Free serije.

shimmer fallback


Gornji dio obuće

Ponekad stopalo samo želi zagrljaj. Nike Free potplati su dizajnirani tako da trkaču omoguće prirodni pokret, ali i gornji dijelovi svake tenisice jednako su integralni, stvoreni tako da trkači imaju osjećaj kao da na nogama imaju čarape. Stvaraju beztežinski osjećaj koji štiti, ali i omogućuje širok raspon pokreta i fleksibilnosti.

Inovacije gornjeg dijela poput projektirane mreže u Nike Free 3.0 olakšavaju prozračnost, tamo gdje je ona potrebna, i stežu u onim ključnim područjima gdje je potpora najbitnija, dok je „čizmasto“ prijanjanje udobno i daje potporu.

shimmer fallback


Nike Free 3.0


U Nike Free 4.0, velika mreža platna u srednjem dijelu stopala povećava protok zraka, a omotani jezik i konstrukcija koja nije šivana pružaju ugodu zbog manjka šavova.

shimmer fallback


Nike Free 4.0


Nike Free 5.0+ dynamic Nike Flywire tehnologija spaja se s teksturom sendviča mreže unutarnjeg rukava i omotanog jezika. Oni, pak „oponašaju rukavicu“, pritom mislimo da stopalu savršeno pristaju i omogućuju mu osjet stabilnosti. Manje je više.

shimmer fallback


Nike Free 5.0

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.