KRENI OD SADA

Čučnjevi - sve prednosti ove jednostavne, a učinkovite vježbe

Uvođenje čučnjeva u svakodnevnu rutinu može ti donijeti niz prednosti, ali i poboljšati tvoje performanse kod vježbanja, smanjiti rizik od ozljeda i olakšati ti kretanje tijekom dana

pexels-antoni-shkraba-4662333.jpeg
Foto: Pexels

Fizička aktivnost nužna je za održavanje idealne tjelesne težine, ali i dobrog zdravlja u cjelini. Danas nam je na raspolaganju uistinu čitav niz aktivnosti, treninga i vježbi namijenjenih točno određenim dijelovima tijela.

Image
Brzo i učinkovito

Jesi isprobala tabata protokol? Trening koji u četiri minute čini čuda

Čučanj se često naziva 'kraljem svih vježbi' i to s razlogom. Riječ je o vježbi snage koja potiče simultani rad mišića u gornjem i donjem dijelu tijela. Mnogi od tih mišića pomažu nam u svakodnevnim aktivnostima poput hodanja, penjanja stepenicama, nošenja tereta ili savijanja. Nadalje, važni su i kod obavljanja raznih sportskih aktivnosti.

Postoje razne varijacije čučnjeva koje su fokusirane na pojedine dijelove tijela, a mogu se izvoditi na više načina – s utezima ili bez njih, trakama, lopticama, itd. Ova je vježba odlična za jačanje nogu, trbuha i leđa, kao i za oblikovanje stražnjice. Prednost čučnjeva je i u tome što ih može izvoditi gotovo svatko i to praktički bilo gdje. Ipak, s čučnjevima nema žurbe. Treba ih izvoditi postupno i polako te na pravilan način.

Kod izvođenja čučnjeva važno je držati se uspravno te spuštati kukove do one razine dok bedra nisu paralelna ili gotovo paralelna s podom. Ruke je najbolje ispružiti ravno ispred sebe. Za početak, najbolje ih je izvoditi u serijama od 10 čučnjeva tijekom dana.

Uvođenje čučnjeva u svakodnevnu rutinu može ti donijeti čitav niz prednosti, ali i poboljšati tvoje performanse kod vježbanja, smanjiti rizik od ozljeda i olakšati ti kretanje tijekom dana. No to su samo neke od mnogobrojnih prednosti ove jednostavne, a iznimno učinkovite vježbe.

Pogledaj video: Kako pravilno izvesti čučanj

Jačaju mišiće jezgre

Čučnjevi su jedna od najfunkcionalnijih vježbi za jačanje donjih dijelova tijela. Jačaju mišiće nogu, trbuha, ali i jezgru tijela. Snažni mišići jezgre važni su za svakodnevne pokrete, ali i za bolju ravnotežu. Izvođenje ove jednostavne vježbe može ublažiti i bolove u donjem dijelu tijela, a dobro je i za kralježnicu jer potiče dobro i uspravno držanje.

Image
Foto: Pexels

Smanjuju rizik od ozljeda

Vrlo je važno imati snažne mišiće u donjem dijelu tijela jer su oni važni za ravnotežu, pravilno izvođenje pokreta, pokretljivost i držanje. Uključivanje čučnjeva u tvoju svakodnevnu rutinu vježbanja pomoći će ti ojačati tetive, ligamente i kosti, a to može smanjiti rizik od ozljeda.

Image
Foto: Pexels

Potiču sagorijevanje kalorija

Iako su najbolje vježbe za topljenje masnoća one aerobnog tipa, i izvođenje složenih pokreta poput čučnjeva može potaknuti sagorijevanje kalorija i tako doprinijeti mršavljenju. Dakle, ako se boriš s viškom kilograma, svakako uključi čučnjeve u svoju svakodnevnu rutinu.

Image
Foto: Pexels

Jačaju mišiće donjeg dijela tijela

U donjem dijelu našeg tijela nalaze se vrlo važni i snažni mišiće koje je potrebno 'održavati' i to vježbanjem. Od ustajanja iz kreveta pa do sjedanja u stolicu, svi ti mišići odgovorni su za sve naše pokrete. Izvođenje vježbi snage poput čučnjeva pomoći će ti da ojačaš te mišiće u donjem dijelu tijelu, a pozitivno će utjecati i na njihovo oblikovanje. Kada su ovi mišići u dobrom stanju, pokreti koje svakodnevno izvodiš bit će ti puno lakši i ugodniji.

Image
Foto: Pexels

Poboljšavaju snagu i atletske sposobnosti

Ako se baviš bilo kojim oblikom sportskih aktivnosti, uvođenje čučnjeva u tvoje svakodnevne treninge može ti donijeti višestruke koristi i pozitivno utjecati na tvoju snagu. U konačnici, redovito izvođenje čučnjeva poboljšat će i tvoje atletske sposobnosti i performanse. Provedene studije pokazale da je u ovu svrhu najbolje izvoditi čučnjeve u skoku.

Image
Foto: Pexels

Mogu se izvoditi bilo kada i bilo gdje  

Prednost čučnjeva je i u tome što se mogu izvoditi na različite načine pa ti nikad neće dosaditi. Postoji uistinu puno različitih varijacija čučnjeva, a mogu se izvoditi i s utezima, lopticama, trakama i na brojne druge načine. No za izvođenje bazičnih čučnjeva neće ti trebati nikakva oprema – sve što ti je potrebno su  tvoje tijelo, malo prostora i motivacija. Možeš ih izvoditi bilo kada i gotovo bilo gdje – kod kuće, na poslu ili u parku.

Image

Izvor: Giphy