Biciklom do zdravlja: Dobrobiti bicikliranja zbog kojih će sve druge kardio aktivnosti pasti u drugi plan

Voziti bicikl obično naučimo još u djetinjstvu, a mi ti donosimo razloge zbog kojih ovu tjelovježbu nikako ne bi trebala propustiti ni u odrasloj dobi. Zabavan, jednostavan i lako dostupan, biciklizam je sport koji bi trebala uključiti u svoju dnevnu rutinu

Biciklom do zdravlja: Dobrobiti bicikliranja zbog kojih će sve druge kardio aktivnosti pasti u drugi plan

Svi znamo koliko je važno biti fizički aktivan i jačati kondiciju. Osim što učvršćuje tijelo i daje nam ljepši fizički izgled, tjelovježba ujedno i jača naš organizam, smanjuje opasnost od obolijevanja od raznih bolesti i pomaže nam da ostanemo vitalni. S dolaskom dužih i toplijih dana trebali bismo što više boraviti na suncu i svježem zraku, a idealna je to prilika i da učinimo nešto dobro za vlastito tijelo i počnemo se baviti biciklizmom

S obzirom da se trenutno nalazimu u svbinju, međunarodnom mjesecu bicikliranja, odlučili smo ti ukratko pojasniti zašto je biciklizam sjajan sport pored kojeg mnoge druge kardio aktivnosti padaju u drugi plan. Osim što se biciklizmom možemo baviti od mladosti, pa sve do starosti, vožnja bicikla ima i niz drugih prednosti i pogodnosti za ljudsko zdravlje.  
Vožnja bicikla tako koristi svim našim mišićima, jača zglobove, a istovremeno podiže raspoloženje i jača energiju. Za razliku od mnogih drugih sportova, biciklizam je jednostavan i ne zahtjeva posebno visoku razinu fizičkih vještina ni kondicije. Pedaliranje ne opterećuje koljena ni mišiće u mjeri u kojoj to čini primjerice trčanje, pa se preporuča i onima koji već imaju neke sportske ozljede.

Biciklizam čuva zdravlje srca

Redovito bicikliranje duže od deset minuta dnevno može ojačati srčane mišiće i održati srce zdravim, a znanstvene studije pokazuju i da ljudi koji redovito voze bicikle imaju znatno niži postotak obolijevanja od srčanih bolesti u odnosu na one koji ne voze bicikl. Tako se procijenjuje da redovita vožnja biciklom može smanjiti rizik od srčanih bolesti za čak 50 posto. 

Za optimalne rezultate i jačanje cijelog kardiovaskularnog sustava preporuča se vožnja od cca 30 kilometara dnevno. 

Redovito bicikliranje ublažava nesanicu i jača san

Svakodnevna vožnja biciklom može doprinijeti kvaliteti i duljini sna, a stručnjaci tvrde da je posebno dobro kod biciklizma to što je on vanjska aktivnost pa ljude izlaže danjem svijetlu koje prirodno regulira naš bioritam i pomaže nam povratiti prirodni ritam sna. Uz to, svakodnevna kardio aktivnost poput bicikliranja opušta i živce te pomaže kod reguliranja hormona stresa koji s tjelesnom aktivnošću opada, pa nam se lakše opustiti i utonuti u san. 

Čisti organizam i poboljšava cirkulaciju

Biciklizam je odlična tjelovježna ako želiš osloboditi organizam od štetnih toksina te tako usporiti znakove starenja. Pojačana cirkulacija i brži rad srca odlično djeluju na cijelo tijelo, a pospješuje se i protok kisika i hranjivih tvari do stanica kože pa ona izgleda zaglađenija. Poznato je da bolja cirkulacija znači i manje celulita pa je stoga biciklizam odlična opcija i za sve žene koje se žele riješiti tvrdokornih masnih naslaga na nogama i stražnjici. 

Uz sve to, bicikliranje pospješuje stvaranje kolagena koji pomaže kod smanjivanja vidljivosti bora. 

Bicikliranje potiče probavu

Stručnjaci sa Sveučilišta u Bristolu tvrde da vožnja biciklom izuzetno blagotvorno djeluje na probavu. Naime, fizička aktivnost pomaže smanjiti vrijeme koje je potrebno da hrana prođe kroz debelo crijevo, pa je i biciklizam odličan način za regulaciju problematične i neredovite probave. 

Dokazano je da redovita fizička aktivnost smanjuje rizik od zatvora za čak 50%.

Poboljšava spolnu moć

Svaka aktivnost koja poboljšava kardiovaskularnu sliku našeg organizma blagotvorno djeluje i na našu spolnu moć. Biciklizam je jedna od najučinkovitijih kardio vježbi koja zbog iznimno povoljnog utjecaja na srce i krvne žile odlično djeluje i na spolne sposobnosti. Tako redovito bicikliranje može pomoći ženama da odgode menopauzu, a muškarci stariji od pedeset godina koji redovito voze bicikle imaju čak 30 posto manji rizik od impotencije.