7 namirnica koje su loše za vaš trbuh (i struk)

Uzrokuju nadutost, plinove, grčeve...

7 namirnica koje su loše za vaš trbuh (i struk)

Iako su neke od navedenih namirnica  dobre za ljudsko zdravlje, one nisu najbolji odabir za vaš struk jer loše djeluju na probavni sustav i mogu izazvati nadutost i povećati trbuščić.

Želite li izbjeći želučane iritacije, pokušajte izbjegavati namirnice koje vam otkrivamo u nastavku. 

1. Loši ugljikohidrati

Postoje dobri i loši ugljikohidrati, no to zacijelo već znate. Naime, hrana bogata lošim ugljikohidratima može poremetiti crijevnu floru, a to može izazvati razne upale. Namirnice koje sadrže najviše takvih ugljikohidrata su kruh i peciva, keksi, bijela riža, tjestenina i žitarice. 

2. Nezdrave masnoće 

Tri su vrste masnoća povezanih s crijevnim upalama i na taj način pridonose stvaranju sala oko trbuha: trans-masne kiseline, zasićene masne kiseline i omega-6 masne kiseline. Industrijski obrađene namirnice, meso, punomasni mliječni proizvodi, kukuruzno, sojino i suncokretovo ulje samo su neke od namirnica koje sadrže neku od navedenih kiselina. 

3. Mlijeko i ostale namirnice koje sadrže laktozu 

Mnogi ljudi ne podnose laktozu, a neki čak nisu ni svjesni da su intolerantni na nju. Ako osjećate želučane smetnje svaki put kad konzumirate mlijeko i mliječno proizvode, velike su šanse da zapravo ne podnosite laktozu koja može izazvati brojne crijevne komplikacije i nadutost. Intolerancija je vrlo raširena među odraslima i nije opasna. Ona se javlja kod oko 8% populacije. Neki od simptoma intolerancije laktoze su grčevi u trbuhu, proljev, nadutost, vjetrovi i mučnina. 

4. Namirnice bogate fruktozom

Namirnice bogate fruktozom, poput jabuka, mogu izazvati mnoge neugodne probleme, poput plinova, nadutosti i proljeva. Osim u jabukama, fruktoza se nalazi i u mangu, lubenici, šparogama te u prirodnim zaslađivačima kao što su med i agavin sirup. 

5. Luk, češnjak i slične vlaknaste namirnice

Postoje određena vlakna koja naše tijelo ne može probaviti, poput fruktana pa namirnice koje ga sadrže mogu izazvati nadutost, osobito ako ih jedemo u prevelikim količinama. Fruktan je pronađen u ječmu, pšenici, luku, češnjaku te u mahunarkama kao što su grah i soja. 

6. Grah i orašasti plodovi

Grah i orašasti plodovi poput pistacija i indijskih oraščića sadrže enzime kojeg naše tijelo teško probavlja, a posljedica toga su plinovi i nadutost. 

7. Prirodni i umjetni zaslađivači

Određena prirodna i umjetna sladila koja neke namirnice sadrže naše tijelo teško probavlja te to izaziva plinove i nadutost. Jabuke, kupine, nektarine, kruške, cvjetača, gljive i grašak samo su neke od namirnica koje u sebi sadrže prirodna sladila. Izomalt, manitol i polidekstroza su umjetna sladila koja izazivaju iste simptome. 

Dakle, ako često imate crijevne smetnje te patite od nadutosti i plinova, namirnice navedene na popisu probajte jesti u manjim količinama te birajte što laganije obroke i hranu koju će vaš želudac lako moći probaviti. 

Izvor: www.rd.com 
Foto: marin/Freedigitalphotos.net