Play logo
Snažno i zdravo tijelo

5 pilates vježbi uz koje ćeš ojačati trbušne mišiće bez puno muke

Ove vrlo jednostavne vježbe pomoći će ti da ojačaš donje trbušne mišiće, a mogu se izvoditi kod kuće

profimedia-0187813309.jpg
Foto: Profimedia.hr
Play logo

Pilates je mnogim ženama omiljeni način vježbanja jer jačaju tijelo, vježbe se izvode polako, a tijekom treninga vrlo je važna svjesnost o držanju tijela i pokretima. Kod većine vježbi radi se s težinom vlastitog tijela, a vježbe se mogu izvoditi bilo gdje i nije potreba dodatna oprema.

Play logo

Trenerica Kirsten King, osnivačica Fluidform Pilatesa, naglašava da je kod pilates treninga fokus na svjesnom kretanju i stabiliziranju mišića koji podržavaju zglobove, držanje, ravnotežu i stabilnost. Uz ove vježbe izgradit će se snaga, ali će i svi mišići tijela biti u ravnoteži. Samim time se smanjuje rizik od ozljeda koje se događaju kada tijelo ne funkcionira optimalno. Kako naglašava King, tijelo će biti fleksibilnije, a kretanje učinkovitije. Kontrolirane vježbe koje se izvode polako pravi su trening, ali bez puno znojenja.

Izvor: undefined

Zvuči nemoguće? Isprobaj sljedećih pet pilates vježbi za donje trbušne mišiće i uvjeri se kako dobro utječu na tijelo. Tijekom izvođenja vježbi vrlo je važno držati tijelo u neutralnom položaju odnosno trtičnu kost držati ispod trbuha ili izravnati leđa s podom. U nastavku pogledaj i odvoji vrijeme za vježbanje kod kuće jer ljeto je sve bliže.

Podizanje jedne noge

Lezi na leđa, obje noge savij u koljenima te stopala spusti na pod. Zatim polako digni jednu nogu, dok druga miruje. Nakon toga polako jednu pa drugu nogu povlači prema prsima. Vrlo je važno vježbu izvoditi polako, a vježba se treba izvoditi deset puta.

Play logo

Podizanje prsa

Lezi na leđa s podignutim koljenima, stopala su na podu te polako diži prsni koš. Ruke su u ravnini s tijelom. Vježba se izvodi polako i važno je pravilno disati tijekom izvođenja. Vježbu ponoviti deset puta.

Play logo

Plank s podizanjem nogu

Tijelo je podignuto na rukama i vrhovima prstiju, a prsti na rukama čvrsto se naslanjaju u prostirku. Važno je da zdjelica bude u ravnini s ramenima, a zatim se jedna noga podigne prema gore i vrati u početni položaj. Zatim slijedi druga noga. Vježbu treba ponoviti deset puta.

Podizanje koljena

Ovo je klasična vježba istezanja, a pomoći će kod razvijanja fleksibilnosti i jačati tijelo. Lezi s podignutim koljenima i stopalima na podu. Zatim oba koljena povuci prema grudima i ostani u tom položaju. Vježbu ponovi nekoliko puta, a tijekom izvođenja vježbe mišići nikako ne bi trebali boljeti.

Play logo

Podizanje ruku i nogu

Početni položaj je na podu, a zatim se podigne gornji dio tijela i koljena na devedeset stupnjeva. Ruke su ispružene uz uši, a noge se također ispruže pod kutem. Kralježnica treba biti u neutralnom položaju.

Play logo

Play logo