Play logo
Promjena karijere

Trebaš li dati otkaz i pronaći posao koji će te usrećiti? Ovi znakovi to pokazuju

Nije lako donijeti odluku o otkazu, no ako ti posao predstavlja izvor stresa i nezadovoljstva, možda je vrijeme da okreneš novu životnu stranicu

magnet-me-LDcC7aCWVlo-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash
Play logo

Davanje otkaza jedan je od onih životnih izazova i promjena s kojima se svatko od nas susreo barem jednom u životu. Nije lako izaći iz zone komfora, no posao čini velik dio naše svakodnevice, stoga bismo uistinu trebali voljeti ono što radimo.

Play logo

Promijeniti radno mjesto i napraviti životni zaokret nije nimalo lako i može biti izvor velikog stresa, no ako svaki dan na posao odlaziš s grčem u želucu ili jednostavno osjećaš da nisi na dobrom putu, možda je vrijeme da daš otkaz. Davanje otkaza velika je životna odluka stoga tom 'pothvatu' treba pristupiti s oprezom i vrlo ozbiljno.

Neke od najčešćih znakova koji upućuju na to da bi trebala dati otkaz te pronaći novi životni put otkrivamo ti u nastavku.

Snizila si svoje standarde

Ako si od posla imala velika očekivanja, nadala si se učenju novih vještina i napredovanju, a ništa od toga nisi ostvarila, možda je vrijeme da se zapitaš jesi li na pravom mjestu. Strpljivo si čekala, a ništa se od toga nije dogodilo. Zbog toga se osjećaš frustrirano jer si bila prisiljena sniziti svoje standarde, kao i očekivanja te vidiš da nema puno mjesta za napredak.

Play logo
Izvor: Pexels

Nema napretka

Jednom kada sniziš svoje standarde, dolazi do stagnacije. Shvaćaš da ne ideš prema naprijed, već stojiš na mjestu i tvoja karijera stagnira. Ne osjećaš povezanost s poslom, kao ni s kolegama te imaš problema s nedostatkom koncentracije i motivacije. Ako si inače prilično ambiciozna i energična osoba, a trenutno radno mjesto ne daje ti prilike da ispuniš te svoje ambicije, onda nisi prikladna za to radno okruženje. U tom slučaju, traženje novog posla možda bi bila najbolja odluka.

Izvor: Unsplash

Donosiš loše odluke

Kada nismo dovoljno fokusirani na ono što radimo, vrlo lako činimo pogreške. Možda ti nije stalo do posla jer ti troši previše energije ili ti izaziva stres, umjesto da obogaćuje tvoj život. Ako si na takvom radnom mjestu gdje tvoje odluke direktno utječu i na druge, a one koje donosiš su loše i pogrešne, posljedice bi mogle biti vrlo negativne. To je samo još jedan u nizu znakova da je vrijeme za zaokret u karijeri.

Izvor: Unsplash

Često radiš i izvan radnog vremena

Ponekad je nužno dio posla odraditi i kod kuće, no to se ne bi trebalo događati previše često. Ako radiš neprestano te uopće nemaš vremena za sebe, trebala bi se zapitati ima li to smisla i želiš li uistinu sve svoje vrijeme žrtvovati za to radno mjesto. Ako ti posao predstavlja veliki izvor stresa te negativno utječe na sve druge sfere u tvom životu, to je vrlo loše. Važno je odrediti si prioritete te imati dovoljno vremena i za one druge, zabavnije stvari u životu.

Play logo
Izvor: Unsplash

Ponedjeljak ti je najgori dan u tjednu

Nitko se pretjerano ne raduje ponedjeljcima i svi mi ponekad imamo loše dane, no ako svaki novi radni tjedan dočekuješ s grčem u želucu, možda taj posao nije najbolji izbor za tebe. Ako svaki dan jedva čekaš kraj radnog vremena kako bi mogla pobjeći iz ureda, to je siguran znak da je vrijeme da okreneš novu životnu stranicu.

Izvor: Pexels

Posao loše utječe na tvoje zdravlje

Svi znamo kako stres može izuzetno negativno utjecati na naše mentalno, ali i fizičko zdravlje. Ako ti je zbog stresnog posla narušeno zdravlje, trebaš se zapitati je li to radno mjesto uistinu vrijedno toga ili je možda vrijeme za promjene? Uz to, ako se osjećaš neugodno na svom radnom mjestu ili si u lošim odnosima sa šefom ili kolegama, to su također vrlo dobri i posve opravdani razlozi za davanje otkaza i pronalazak novog posla. Budi svjesna svoje vrijednosti i nemoj nikome dopustiti da te omalovažava ili podcjenjuje.

Izvor: Pexels

Više se ne uklapaš u to radno mjesto

Jedan od najočitijih znakova da je vrijeme za promjenu radnog mjesta je i ako si primijetila da se više ne uklapaš u to radno mjesto, a i tvoji kolege su počeli davati otkaze. Možda se promijenilo vodstvo tvrtke u kojoj radiš te se to direktno odrazilo na korporativno kulturu. Ili pak nadređeni imaju prevelika očekivanja koja ti ne možeš ispuniti. Ništa od toga nije pod tvojom kontrolom, a jedino na što možeš utjecati su tvoje reakcije na takve promjene. Možeš se probati prilagoditi i udovoljiti novim kriterijima ili pak pronaći novo radno mjesto koje će više biti u skladu s tvojim mogućnostima i ciljevima.

Play logo
Izvor: Unsplash
Play logo