Sačuvaj svoje živce

5 svakodnevnih navika zbog kojih si još više pod stresom. Riješi ih se

Stres je suputnik u životu, no treba ga naučiti kontrolirati i izbjeći kada god je to moguće

pexels-energepiccom-313690.jpg
Foto: Pexels

Osjećaš li da su ti živci napetiji, no inače, ne brini. Nisi jedina. Živimo u vremenu koje je zbog neizvjesnosti, ali i potpuno novih uvjeta života uzrokovanih pandemijom, stresnije, no ikada.

Iako ne možeš kontrolirati ono što se oko tebe događa, možeš utjecati na svoju reakciju, ali i malim promjenama svakodnevnih navika smanjiti izloženost stresu. Vjerojatno nisi ni svjesna na koje sve načine stres ulazi u tvoj život - od šalice kave koja je viška do pretjeranog boravka na kauču.


A o tome kako utječe na tvoj život, suvišno je i govoriti jer to već znaš. Dovoljno je reći da povisuje krvni tlak, povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i ostalih kroničnih bolesti, narušava kvalitetu sna, dovodi do pretilosti i loše djeluje na imunitet.

Image
Think pink

U stresnim situacijama isprobaj ovaj trik od 12 sekundi

Kako bi smanjila stres preporuča se boraviti u prirodi što više, baviti se sportom, pronaći hobi u kojem uživaš i redovito uživati u njemu, meditirati, no i izbaciti iz svog života neke svakodnevne navike za koje vjerojatno nisi ni svjesna da izazivaju stres. U nastavku pročitaj koje su to.

Previše kofeina konzumiraš

Kava ima brojnih prednosti, no i nedostataka, Razbudit će te, podignuti ti koncentraciju, potaknuti probavu, no previše kofeina imat će loš učinak - podići će razinu kortizola, hormona stresa, što će na organizam izazvati jednak učinak kao i da te nešto zabrinulo ili uzrujalo.

Previše kave može dovesti do pretilosti (isto pod utjecajem kortizola), kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Rješenje? Ograniči konzumaciju kave na dvije šalice dnevno i naravno, pij ih u prvom dijelu dana kako ti ne bi remetile san.

Image
Foto: Pexels

Na strogoj si dijeti

Restriktivne dijete mogu izazvati stres. Ne samo zbog toga što se moraš suzdržavati od omiljene hrane pa si nervozna i cijelo vrijeme gladna, već i zato što premali unos kalorija utječe na povećanje razine kortizola u tijelu te pad razine šećera u krvi što će za posljedicu imati razdražljivost.

Umjesto da prakticiraš prerestriktivne dijete i gladuješ, radije jedi zdravo, raznoliko i umjereno te u svoju svakodnevicu uvrsti rekreaciju. Kretanje će te relaksirati, a dobro će djelovati i na mršavljenje.

Ne paziš na mikrobiom crijeva

Jesi li znala da se čak 95 posto serotonina - hormona sreće, stvara u crijevnim bakterijama? Ukoliko svojim crijevima šalješ nutritivno siromašnu, procesuiranu hranu, punu šećera i zasićenih masnoća, to će na loše utjecati na mikrobiom i automatski podignuti razinj kortizola u tijelu. Umjesto takve hrane biraj namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama i vitaminom C, onu koja sadrži probiotike - jogurt, kefir te onu koja obiluje vlaknima.

Ne krećeš se dovoljno

Ako ni ranije nisi imala naviku redovito se rekreirati, pandemija je vjerojatno situaciju dodatno pogoršala, osobito ako radiš od doma. Kretanje je svedeno na minimum, a to je jako loše za zdravlje u svakom pogledu. Već danas nakon posla, umjesto da se sa stolca prebaciš na kauč, uskoči u tenisice i otiđi u polusatnu, žustru šetnju.

Redovita tjelesna aktivnost regulira razinu stresa u tijelu, potiče lučenje hormona sreće, dopamina i serotonina, jača mišiće i dobro djeluje na probavu, odnosno na crijeva o kojima smo govorili maloprije. Ukoliko si zimogrozna i ne izlazi ti se na hladnoću, pronađi na internetu neki od treninga - ima ih mnoštvo i odradi ga u toplini svoga doma.

Loše spavaš

Nekvalitetan san ili izostanak sna loše djeluje na zdravlje - i tjelesno i psihičko - oslabljuje imunitet i povećava rizik za depresiju, anksioznost, kardiovaskularne bolesti i dijabetes tipa 2. Pokušavaš li skinuti kilograme, a pritom ne paziš koliko i kako spavaš, tvoji napori neće dati željene rezultate.

Loš san utječe na pojačanu proizvodnju hormona stresa i hormona gladi, zbog čega ćeš kroz dan teško odolijevati hrani, osobito slatkome. Preporuča se spavati sedam do osam sati na noć. Potrudi se približiti toj brojci.

Image
Foto: Pexels