Play logo
Za bolji i kvalitetniji život

Živi bolje: 10 malih i jednostavnih navika koje će ti popraviti svakodnevicu

Želiš li se osjećati bolje, onda ti tvoje potrebe trebaju biti na prvom mjestu. Uz ove jednostavne navike to postaje lakše

pexels-pixabay-372042.jpeg
Foto: Pexels
Play logo

Uz klasično radno vrijeme od 9 do 17 h, djecu i sve druge obaveze, ponekad je zaista teško sam sebi biti prioritet i pronaći u danu ono malo vremena samo za sebe. Uvrštavanjem zdravih navika u svakodnevnu rutinu puno ćeš lakše upravljati svojim vremenom i, što je još važnije, bolje ćeš se osjećati, a to je ključno za održavanje kvalitetnog 'lifestylea'.

Play logo

Mnogo je jednostavnih stvari koje možeš učiniti za sebe svaki dan kako bi se osjećala i izgledala bolje te kako bi imala više energije za obavljanje svih svojih dnevnih zadataka. Nemoj zaboraviti da život treba živjeti, a ne 'preživljavati'.

Pronađi načine kako da se ponovno vratiš sebi i svaki dan nastoj odvojiti malo vremena kako bi uživala u onim stvarima koje voliš. U nastavku ti otkrivamo deset jednostavnih navika koje svatko može uvrstiti u svoju rutinu, a koje će ti pomoći da se osjećaš bolje i energičnije.

Ostani hidrirana

Prvi i najjednostavniji savjet i zdrava navika koju bi svatko trebao uvrstiti u svoju svakodnevicu je hidratacija. Iako se neprestano govori o tome koliko je važno dnevno popiti barem 8 čaša vode, mnogi se i dalje ne drže tog pravila. Voda je važna za tvoje tijelo i procese koje se u njemu odvijaju. Sjajnija koža, veća razina energije, bolji fokus i koncentracija samo su neke od prednosti redovite hidratacije. Izbjegavaj kofein, alkohol i zaslađene sokove te umjesto toga sa sobom uvijek imaj bocu vode, osobito sad tijekom ljeta.

Play logo
Izvor: Pexels

Nemoj biti budna do kasno u noć

Kvalitetan san nužan je za održavanje dobrog zdravlja, fizičkog i mentalnog. Nesanica može izazvati brojne probleme, uzrokovati debljanje i smanjiti koncentraciju stoga se potrudi imati zdravu rutinu spavanja. Probaj svake večeri leći u krevet u isto vrijeme i izbjegavaj ostajati budna do kasno u noć jer bi ti to moglo poremetiti prirodni bioritam.

Izvor: Pexels

Napravi 10.000 koraka dnevno

I fizička aktivnost je neizbježna za održavanje dobrog zdravlja i normalne tjelesne težine, no ako ti nije do vježbanja u teretani, postoje brojne druge jednostavnije aktivnosti koje možeš uvrstiti u svoju svakodnevicu. Hodanje je među najzdravijim aktivnostima pa nastoj hodati što češće – prošeći do posla (ako nije predaleko), umjesto lifta uvijek odaberi stepenice, prošeći sa psom... Zadaj si cilj da dnevno napraviš 10.000 koraka i uskoro ćeš primijetiti pozitivne rezultate ove jednostavne, a zaista učinkovite aktivnosti.

Izvor: Pexels

Piši 'to-do' liste

Ako imaš problema s nedostatkom vremena i organizacijom, pisanje 'to-do' listi moglo bi biti korisno. Nabavi lijep planer i svako jutro prije odlaska na posao zapiši sve obaveze i zadatke koje moraš obaviti taj dan. Odredi si ciljeve i prioritete, osobne i profesionalne, za svaki dan i puno ćeš se lakše fokusirati na ono što je zaista važno.

Play logo
Izvor: Pexels

Održavaj svoj dom čistim i urednim

Sigurno si već čula da kaos u prostoru znači i kaos u glavi pa nemoj dopustiti da ti dom izgleda neuredno. Svaki dan odvoji barem pola sata svog vremena kako bi odradila brzinsko čišćenje. To ti neće oduzeti puno vremena, a omogućit će ti da održavaš svoj dom urednim i čistim.

Izvor: Pexels

Probudi se prije 8 sati

Buđenje prije 8 sati ujutro nekima ne predstavlja nikakav problem, no sve ovisi o načinu života i radnom rasporedu. Čak i ako ideš na posao, probaj se ujutro probuditi što ranije kako bi i u miru mogla odraditi svoju jutarnju rutinu pa i posvetiti 10 minuta samo sebi. Iskoristi to vrijeme za istezanje, meditaciju ili samo uživaj u prvim zraka sunca. Na taj ćeš način započeti svoje jutro u mirnom tonu, a to će se pozitivno odraziti i na ostatak tvog dana.

Izvor: Pexels

Prakticiraj zahvalnost

Jednostavan način da u svoju svakodnevicu uneseš malo više sreće je prakticiranje zahvalnosti. To će ti omogućiti da na život gledaš s neke drugačije i pozitivnije perspektive. Sigurno je mnogo razloga zašto možeš biti sretna i zahvalna pa nije loše povremeno podsjetiti samu sebe na sve te male stvari koje zapravo čine život.

Play logo
Izvor: Pexels

Napravi barem jednu stvar za sebe

Ako se dobro organiziraš, onda ćeš u svakom danu moći pronaći barem malo vremena samo za sebe. Iskoristi to vrijeme za neke svoje hobije ili rituale koji te ispunjavaju i čine sretnom. Provedi vrijeme čitajući knjige ili se posveti aktivnostima koje voliš.

Izvor: Pexels

Razgovaraj s nekim do koga ti je stalo

Čak i kada život postane stresan i ispunjen obavezama, dobro je razgovarati s nekim tko nije kolega s posla. Nazovi prijateljicu, mamu ili partnera i pitaj ih kako su. Oni će sigurno cijeniti taj tvoj mali znak pažnje, a i ti ćeš se puno bolje osjećati.

Izvor: Pexels

Pojedi nešto zdravo

Posljednja, ali ne i manje važna navika vezana je uz prehranu. Zdrave prehrambene navike trebale bi biti dio tvoje svakodnevne rutine. Nastoj se hraniti zdravo i uravnoteženo te što češće biraj svježe namirnice, a izbjegavaj procesuiranu hranu i slatkiše. Povećaj unos voća i povrća, a smanji unos mesa i loših ugljikohidrata poput bijelog kruha ili tjestenine. I probaj što češće sama pripremati svoje obroke jer ćeš na taj način najlakše kontrolirati ono što unosiš u svoje tijelo.

Play logo
Izvor: Pexels
Play logo