Za bolji i kvalitetniji život

Živi bolje: 10 malih i jednostavnih navika koje će ti popraviti svakodnevicu

Želiš li se osjećati bolje, onda ti tvoje potrebe trebaju biti na prvom mjestu. Uz ove jednostavne navike to postaje lakše

pexels-pixabay-372042.jpeg
Foto: Pexels

Uz klasično radno vrijeme od 9 do 17 h, djecu i sve druge obaveze, ponekad je zaista teško sam sebi biti prioritet i pronaći u danu ono malo vremena samo za sebe. Uvrštavanjem zdravih navika u svakodnevnu rutinu puno ćeš lakše upravljati svojim vremenom i, što je još važnije, bolje ćeš se osjećati, a to je ključno za održavanje kvalitetnog 'lifestylea'.

Image
Nije komplicirano

Navike zbog kojih ćeš se osjećati (puno) lakše nakon buđenja

Mnogo je jednostavnih stvari koje možeš učiniti za sebe svaki dan kako bi se osjećala i izgledala bolje te kako bi imala više energije za obavljanje svih svojih dnevnih zadataka. Nemoj zaboraviti da život treba živjeti, a ne 'preživljavati'.

Pronađi načine kako da se ponovno vratiš sebi i svaki dan nastoj odvojiti malo vremena kako bi uživala u onim stvarima koje voliš. U nastavku ti otkrivamo deset jednostavnih navika koje svatko može uvrstiti u svoju rutinu, a koje će ti pomoći da se osjećaš bolje i energičnije.

Ostani hidrirana

Prvi i najjednostavniji savjet i zdrava navika koju bi svatko trebao uvrstiti u svoju svakodnevicu je hidratacija. Iako se neprestano govori o tome koliko je važno dnevno popiti barem 8 čaša vode, mnogi se i dalje ne drže tog pravila. Voda je važna za tvoje tijelo i procese koje se u njemu odvijaju. Sjajnija koža, veća razina energije, bolji fokus i koncentracija samo su neke od prednosti redovite hidratacije. Izbjegavaj kofein, alkohol i zaslađene sokove te umjesto toga sa sobom uvijek imaj bocu vode, osobito sad tijekom ljeta.

Image
Foto: Pexels

Nemoj biti budna do kasno u noć

Kvalitetan san nužan je za održavanje dobrog zdravlja, fizičkog i mentalnog. Nesanica može izazvati brojne probleme, uzrokovati debljanje i smanjiti koncentraciju stoga se potrudi imati zdravu rutinu spavanja. Probaj svake večeri leći u krevet u isto vrijeme i izbjegavaj ostajati budna do kasno u noć jer bi ti to moglo poremetiti prirodni bioritam.

Image
Foto: Pexels

Napravi 10.000 koraka dnevno

I fizička aktivnost je neizbježna za održavanje dobrog zdravlja i normalne tjelesne težine, no ako ti nije do vježbanja u teretani, postoje brojne druge jednostavnije aktivnosti koje možeš uvrstiti u svoju svakodnevicu. Hodanje je među najzdravijim aktivnostima pa nastoj hodati što češće – prošeći do posla (ako nije predaleko), umjesto lifta uvijek odaberi stepenice, prošeći sa psom... Zadaj si cilj da dnevno napraviš 10.000 koraka i uskoro ćeš primijetiti pozitivne rezultate ove jednostavne, a zaista učinkovite aktivnosti.

Image
Foto: Pexels

Piši 'to-do' liste

Ako imaš problema s nedostatkom vremena i organizacijom, pisanje 'to-do' listi moglo bi biti korisno. Nabavi lijep planer i svako jutro prije odlaska na posao zapiši sve obaveze i zadatke koje moraš obaviti taj dan. Odredi si ciljeve i prioritete, osobne i profesionalne, za svaki dan i puno ćeš se lakše fokusirati na ono što je zaista važno.

Image
Foto: Pexels

Održavaj svoj dom čistim i urednim

Sigurno si već čula da kaos u prostoru znači i kaos u glavi pa nemoj dopustiti da ti dom izgleda neuredno. Svaki dan odvoji barem pola sata svog vremena kako bi odradila brzinsko čišćenje. To ti neće oduzeti puno vremena, a omogućit će ti da održavaš svoj dom urednim i čistim.

Image
Foto: Pexels

Probudi se prije 8 sati

Buđenje prije 8 sati ujutro nekima ne predstavlja nikakav problem, no sve ovisi o načinu života i radnom rasporedu. Čak i ako ideš na posao, probaj se ujutro probuditi što ranije kako bi i u miru mogla odraditi svoju jutarnju rutinu pa i posvetiti 10 minuta samo sebi. Iskoristi to vrijeme za istezanje, meditaciju ili samo uživaj u prvim zraka sunca. Na taj ćeš način započeti svoje jutro u mirnom tonu, a to će se pozitivno odraziti i na ostatak tvog dana.

Image
Foto: Pexels

Prakticiraj zahvalnost

Jednostavan način da u svoju svakodnevicu uneseš malo više sreće je prakticiranje zahvalnosti. To će ti omogućiti da na život gledaš s neke drugačije i pozitivnije perspektive. Sigurno je mnogo razloga zašto možeš biti sretna i zahvalna pa nije loše povremeno podsjetiti samu sebe na sve te male stvari koje zapravo čine život.

Image
Foto: Pexels

Napravi barem jednu stvar za sebe

Ako se dobro organiziraš, onda ćeš u svakom danu moći pronaći barem malo vremena samo za sebe. Iskoristi to vrijeme za neke svoje hobije ili rituale koji te ispunjavaju i čine sretnom. Provedi vrijeme čitajući knjige ili se posveti aktivnostima koje voliš.

Image
Foto: Pexels

Razgovaraj s nekim do koga ti je stalo

Čak i kada život postane stresan i ispunjen obavezama, dobro je razgovarati s nekim tko nije kolega s posla. Nazovi prijateljicu, mamu ili partnera i pitaj ih kako su. Oni će sigurno cijeniti taj tvoj mali znak pažnje, a i ti ćeš se puno bolje osjećati.

Image
Foto: Pexels

Pojedi nešto zdravo

Posljednja, ali ne i manje važna navika vezana je uz prehranu. Zdrave prehrambene navike trebale bi biti dio tvoje svakodnevne rutine. Nastoj se hraniti zdravo i uravnoteženo te što češće biraj svježe namirnice, a izbjegavaj procesuiranu hranu i slatkiše. Povećaj unos voća i povrća, a smanji unos mesa i loših ugljikohidrata poput bijelog kruha ili tjestenine. I probaj što češće sama pripremati svoje obroke jer ćeš na taj način najlakše kontrolirati ono što unosiš u svoje tijelo.

Image
Foto: Pexels