Znaš li zašto se petak 13. smatra najnesretnijim danom u godini?

Ova godina po mnogočemu je doista specifična, a posljednjih dana mnogima je dodatni 'stres' stvarao dolazak 'najnesretnijeg dana'

Znaš li zašto se petak 13. smatra najnesretnijim danom u godini?

I dok je mnogima petak omiljeni dan jer je većini to posljednji radni dan u tjednu te se vesele jer počinje vikend i mogu barem malo predahnuti, malo je onih koji se vesele ako je taj dan petak 13. 

Jesi li još kao mala znala čuti :"Ajme ne, dolazi nam petak 13., moraš paziti na taj dan". Pa vrlo vjerojatno jesi, kao i mnogi drugi. I posljednjih dana na društvenim mrežama, svakako nismo mogli izbjeći različite meme i šale napravljene upravo za taj dan, jer dodamo ti današnjem danu činjenicu da je 2020. i da se naš način života posljednjih nekoliko mjeseci uvelike promijenio, inspiracije ne nedostaje. 

shimmer fallbackNo, znaš li uopće otkud dolazi vjerovanje da je petak 13 najnesretniji dan? Zapravo doista je puno teorija o tome, kako je nastalo ovo praznovjerje i zašto se toliko uvuklo u čovječanstvo.  

I jedni tako tvrde kako vuče podrijetlo iz Biblije. Neki tvrde kako je taj dan nesretan jer je Isus bio žrtvovan na petak, a na Posljednjoj večeri bilo ih je 13, s tim da je upravo izdajnik Juda bio trinaesti. Drugi pak tvrde kako vjerovanje da je broj 13 nesretan, dolazi od Rimljana koji su smatrali kako se vještice formiraju u grupama od 12 članova, dok je 13. mjesto bilo ostavljeno za samog Vraga te je upravo zbog toga broj 13 zao i loš broj koji donosi nesreću. 

Prema drugoj teoriji koju je popularizirao "Da Vincijev kod" za 'najnesretniji dan' zaslužno je smaknuće vitezova templara. Naime, francuski kralj Filip IV Lijepi u 14 stoljeću je naredio je smaknuća vitezova templara. Optužio ih je za herezu i smaknuo u ranu zoru petka 13. listopada 1307.

U nekim drugim zemljama koje i danas drže do svoje tradicije, nije nesretan petak 13. Naime, u Meksiku se vjeruje da dobar dan nije četvrtak 13.  A u  Brazilu se primjerice, smatra da je petak 13. u kolovozu 'baksuzniji' od bilo kojeg drugog petka 13., posebno jer se riječ “agosto” (kolovoz) rimuje s riječju “desgosto” (tuga).

Osim toga, mnoge aviokompanije u avionu nemaju 13. red za sjedenje jer su mnogi putnici odbijali sjediti u tom redu jer broj smatraju nesretnim. 

Zbog nesretnog petka 13. neki ljudi su dobili fobiju, a ona se zove frigatriskaidekafobija. Dolazi od riječi Frigg, po nordijskoj božici mudrosti po kojoj je petak nazvan i grčke riječi triskaideka, koja znači trinaest.

Ipak, nadamo se kako nisi jedna od tih koja je oboljela od fobije od petka 13. Ipak je to samo, jedan ili nekoliko dana u godini. A ako nas je nečemu naučila ova 2020. je to da je, doista sve moguće. Pa i da petak 13, bude sretan i pozitivan dan. 

Kako ti petak ne bi bio bezvezan, pročitaj neku od ovih pozitivnih priča:

Image

Inspiriraj se: Citati koji će ti popraviti ponedjeljak


Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.