Play logo

Jure Grando - legenda o prvom vampiru iz Istre

Jeste li znali da prvi vampir vuče korijene iz Istre?

Jure Grando - legenda o prvom vampiru iz Istre
Play logo

Mnogo prije nego što je Bram Stoker napisao roman o Drakuli, Hrvatska je imala svog vampira. U malom istarskom mjestu Kringe udaljenom 12 kilometara od Pazina već stoljećima kruži legenda o vampiru koji je tamo živio prije 400-tinjak godina. Jure Grando Alilovič ili Giure Grando (1579 - 1656) je prva osoba opisana kao vampir o kojem postoje povijesni zapisi. Naime u knjizi slovenskog putopisca Johana Weikarda Valvasora “Slava vojvodine Kranjske” iz 1689. godine opisuje se kako je 16 godina stanovnike Kringa terorizirao vampire Jure Grando. Ova legenda se i danas u mjestu prenosi s koljena na koljeno.

Jure Grando bio je seljak koji je već za života ulijevao strah u ljude svojim neobičnim postupcima. Umro je od bolesti 1656.g. no legende kažu da se noću dizao iz groba kao štrigun (vampir) i terororizirao mještane. Lupao bi im po vratima i prozorima. Mjesni svećenik Juraj koji je pokopao Juru otkrio je da kad bi noću nekom pokucao na vrata, jedna od osoba iz te kuće bi umrla kroz nekoliko dana. Osim mještana Jure je maltretirao i silovao svoju ženu Ivanu, koja ga je opisala kao mrtvaca koji se smije i otvara usta kao da uzima zrak.

Otac Juraj se s vremenom suočio s vampirom i probao ga otjerati križem, no to nije upalilo. Nakon 16 godina terora, najhrabriji seljani predvođeni županom Mihom Radetićem pokušali su ubiti Juru tako da mu probodu srce glogovim kolcem, no u tome nisu uspjeli jer se kolac samo odbio od njegovih prsa. Sljedeće noći devetero ljudi je otišlo na groblje noseći križ, svjetiljke i glogov kolac. Iskopali su Jurin lijes i unutra otkrili savršeno očuvano tijelo s osmijehom na licu. Otac Juraj je rekao : ‘Vidi ovamo, štrigune! Ovdje je Isus Krist koji nas je izbavio od pakla i umro za nas, a ti ne nalaziš mira’ , a grupa je ponovo pokušala probosti Juru kolcem, no uopće mu nisu mogli probiti kožu. Nakon egzorcističkih molitvi, jedan od seljana Stipan Milašić  uzeo je pilu i otpilio mrtvačevu glavu. Nakon što je pila prepilila kožu, vampir je počeo vrištati, a iz rane mu se izlila krv. Tek nakon toga u mjesto se vratio spokoj. Hrabrim mještanima koji su uspjeli ubiti vampira podignuta je spomen ploča na kojoj su svi poimence nabrojani i koja danas stoji na staroj školi.

O vampiru Grandu  su pisali  Erasmus Francisci i Johann Joseph von Goerres, a poslužio je i kao inspiracija  Byronu, Hermanu Hesseu i Bramu Stokeru.

Danas se mjestašce Kringe nalazi na svjetskoj mapi "stravičnih destinacija", a tamo možete posjetiti muzej vampira s mračnim labirintom  koji nudi bogatstvo predaje o prvom europskom vampiru iz Kringe. Mrtvački sanduci sa zašiljenim glogovim kolcima, umjetničke slike i skulpture vjerno dočaravaju pravu horor priču istarske legende o vampiru Juri Grandu i njegovoj udovici Ivani. Osim muzeja, možete popiti neki od vampirskih koktela u kafiću Vampire, a ljeti možete posjetiti  književne večeri na temu znanstvene fantastike.

Play logo

Foto: Andrey Kiselev Fotolia

Play logo