Idealni jelovnik za zdravlje i vitku liniju po bojama i horoskopskim znacima

Vječno je i uvijek aktualno pitanje - što danas jesti? Donosimo neke putokaze prema bojama i znacima za cjeloviti jelovnik.

Idealni jelovnik za zdravlje i vitku liniju po bojama i horoskopskim znacima

Uglavnom se kaže da idelana prehrana treba sadržavati raznovrsne i svježe namirnice. I dok mnogi nutricionisti razbijaju glavu kako složiti idealnu dijetu ili bar jelovnik za određene osobe, prigode ili pak onaj univerzalan, za sve i svakog, istražili smo što bi bilo dobro za većinu, kao i za određeni astrološki znak.

Ako se držimo kriterija gore napisanog, a namirnice su različitih boja, vjerojatno bi trebalo spojiti skladnu cjelinu. Dugin spektar boja je onaj koji sadržava sve prirodno, pa ako ste u mogućnosti, ravnajte se prema istom.
Često ljudi sami osjećaju da uz neku, npr. zelenu namirnicu baš ide crveno ili pak žuto, a rado bi i malo plavog, i tako redaju na tanjur. Ili pak, ako vam nečeg nedostaje, napunite tanjur samo zelenilom uz narančasto, no sve je to stvar osjećaja, a nerijetko i materijalnih mogućnosti.

Ipak, osnovni kriterij za izbor jelovnika treba biti vaš unutrašnji glas. Znači, prvo, treba jesti onda kad ste gladni i onoliko koliko vam odgovara – to znači da nakon obroka niste niti pretrpani, niti još gladni. Da ste siti taman toliko da se osjećate dobro, svježe i čilo za nastaviti svoj dan u ugodnom ozračju i u dobroj formi. Drugo se odnosi na sadržaj jelovnika.

Boje u prehrani sigurno imaju određeni značaj. Kako ćete znati što vam odgovara u datom trenutku? Opet se trebate ravnati prema svom glasiću iznutra koji je nepogrešiv ako se na tren utišate.

„Da, ali ima nas četri, pet koji jedemo zajedno, nismo svi isti“, reći ćete. Točno. Upravo zato je dobro da trpeza koju stvarate bude šarena, da se na njoj nađe ponuđeno različitih boja. Tada će svatko moći sebi priskrbiti ono što njemu najbolje odgovara.
Ne mora se raditi o nekoj raskoši, ne, naprotiv. Samo imajte na pameti ideju različitih boja i složite ono što možete i imate.

Za vašu inspiraciju donosimo povrće, voće i još ponešto od hrane prema bojama, i to najviše zato jer se bomardirani marketingom raznih fast foodova, jednostavno možda ne možete trenutačno sjetiti nekih zdravih jednostavnih namirnica. Pa krenimo.

ZELENO –špinat, grašak, zelene paprika, krastavac, kupus, mahune, zelena salata, zelena jabuka, brokula, artičoke, šparoge, kelj, kivi, tikvice, blitva… Potom, sve zeleno iz prirode poput raznih salata (matovilac, rikula, kopriva i slično) ili pak svi travnati čajevi.

CRVENO – rajčica, rotkvice, lubenica, jagode, trešnje, višnje, maline, crvena jabuka, cikla, crvena paprika, crveno grožđe, brusnice, ... Tu je i crveno meso, ali ne pretjerano.

ŽUTO I NARANČASTO – limun, bundeva, naranča, mrkva, žuta jabuka, nektarina, breskva, marelica, dinja, mandarina, kruška, žuta paprika, ananas, kukuruz, proso… Ovdje spadaju i jaja, žganci.

PLAVO I LJUBIČASTO – borovnice, kupine, patlidžan, smokve, šljive, crno grožđe, ... Tu je i plava riba.

SMEĐE I SIVKASTO – grah, leća, heljda,... Pastrva, riječna riba, školjke. Divljač. Lignje.

BIJELO – banana, krumpir, riža, karfiol, luk, češnjak, repa, celer,... Ovdje spada i većina peradi – piletina, puretina, pačetina, kao i bijela riba. Mlijeko i mliječni proizvodi – jogurt, vrhnje, svi sirevi, posebno svježi kravlji, kefir, probiotici, kajmak.


ZNACI I BOJE

Ovdje treba reći da je netko određeni znak uglavnom zato jer mu je Sunce u tom znaku, no raspored svih ostalih planeta može utjecati na to da osoba nije tipičan predstavnik tog znaka. Zato je dobro (a i ne samo zato, nego zbog još mnogih drugih stvari) poznavati svoju natalnu kartu.
Stoga je povezanost znakova i boja ovdje data kao orjentir.

OVAN – spektar crvenog, narančastog i žutog, no uravnotežuje se i suprotnim – zelenim, plavim i ljubčastim.

BIK – zeleno, smeđe i sve nježnije šarenilo (poput cvjetova).

BLIZANAC – bijelo, zapravo srebrno, sivkasto, nježno plavo, žućkasto, no više prema pastelnom. Svježe zeleno.

RAK – Plavo, bijelo, žuto.

LAV – žuto, narančasto, crveno, a zbog ravnoteže intenziteta može i plavo i zeleno.

VAGA – bijelo, nježno plavo, a posebno - ružičasto.

ŠKORPION – plavo i ljubičasto, smaragdno, tamnije sivo.

STRIJELAC – zeleno, narančasto i žuto.

JARAC – mirno plavo, sivo, zeleno i smeđe, bijelo.

VODENJAK – bijelo i sivo, plavo i sve pomalo nestvarne boje poput indiga.

RIBE – plavo, zeleno, ljubičasto, smaragdno.


Povežite znakove, namirnice i boje, a prije svega svoj unutrašnji osjećaj. Miješajte, kombinirajte, igrajte se i uživajte!

Preuzeto sa: ehoroskop.net
Foto: © Malyshchyts Viktar - fotolia