Ukusni, prhki i prepuni slatkoće - to su naši omiljeni blagdanski keksi, a ako ih još nisi naučila raditi, pravo je vrijeme. U našem članku pronađi tri odlična recepta za keksiće kojih se ne bi sramila ni tvoja baka
Keksi iz davnina: Recepti za tradicionalne božićne kekse iz kuharica naših baka

Iako su food blogeri promijenili naše gledanje na božićne kolače, pa tako zahvaljujući njima svake godine otkrijemo još barem tri recepta koja želimo isprobati u blagdanskom razdoblju, postoje i oni keksići i slastice bez kojih ne možemo zamisliti božićno razdoblje. To su tradicionalni deserti naših baka, keksi i kolači bez kojih nema pravog ugođaja blagdana. Ti okusi djetinjstva i tradicije dolaze u mnogo forma - od rum kuglica pa sve do medenjaka - no mi smo danas izdvojile tri recepta za koje smatramo kako bi ih većina doista uvrstila među najomiljnije blagdanske slastice Hrvata.
Radile su ih naše bake i mame, a danas ih pečemo, mijesimo i punimo kremama mi. Nadamo se da ćemo ove lijepe zalogajčiće i našu ljubav prema njima prenijeti i svojoj djeci, a ako ti treba provjereni recept za neku od slastica u nastavku - na pravom si mjestu. S ovim blagdanskim desertima nema greške, oduševit će sve generacije.
Linzer keksići
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Temperatura pećnice: zagrijana na 225, pečenje na 200 stupnjeva
Sastojci:
- 36 dag glatkog brašna
- 11 dag štaub šećer + za posipanje keksa
- 24 dag putra
- ½ limuna (sok+korica)
- na vrh noža malo praška za pecivo
- 2 žumanjka
- 2 vanilin šećera
- pekmez – od marelica ili neki drugi prema želji
Priprema:
Pomiješaj prašak za pecivo i limun u brašno, dodaj putar, žumanjke, šećer u prahu, vanilin šećer i dobro izmiješaj. Razvaljaj tijesto na debljinu od oko 5 milimetara, s kalupima za kekse izrezuj razne oblike prema želji (okrugli, cvjetići, s gornjom rupicom, veliki, mali...) i slaži ih na masni papir na lim. Pećnicu prvo zagrij na 225 pa peci na 200 stupnjeva. Kontroliraj ih i pazi da ne izgore. Jednu stranu keksa namaži malo otopljenim pekmezom od marelica i dva keksa zalijepi u jedan. Prema želji posipaj sa štaub šećerom.
Vanilin kiflice
Vrijeme pripreme: 50 minuta
Temperatura pećnice: 160 stupnjeva
Sastojci:
- 35 dag oštrog brašna
- 10 dag štaub šećera
- 20 dag putra – sa sobne temperature
- 10 dag mljevenih oraha
- snijeg od 1 bjelanjka
- 1 vanilin šećer
- 10 dag štaub šećera i 1 vanilin šećer – za posip ili otopljena čokolada
Priprema:
Zagrij pećnicu na 160 stupnjeva. Bjelanjak umuti u čvrsti snijeg. Sve sastojke izmiješaj, a pred kraj lagano dodaj snijeg od bjelanjka. Dobro izmiješaj, razvuci tijesto, izreži male prutiće pa ih rukama oblikuj u kiflice (ravnim dlanom zarolaj tijesto da dobiješ valjčić i zavij u kiflicu). Rasporedi kiflice na masni papir na lim i peci u unaprijed zagrijanoj pećnici oko 15-18 minuta. Kad su gotove, ostavi ih par minuta da se ohlade i stisnu pa ih izvaljaj u pomiješan štaub šećer i vanilin šećer. Prema želji možeš ih ohlađene umočiti u otopljenu čokoladu.
Keksići s đumbirom
Vrijeme pripreme: 30 minuta + hlađenje
Temperatura pećnice: 180
Sastojci:
- 30 dag glatkog brašna
- 10 dag putra
- 10 dag šećera
- 1 žlica đubira u prahu
- 1 jaje
- 110 ml meda
- 1 žlica kakao praha
- ¾ žličice sode bikarbone
- ½ žličice cimeta
- ¼ žličice mljevenog klinčića
- ¼ žličice muškatnog oraščića
- Prstohvat soli
Glazura za ukrašavanje:
- 1 bjelanjak
- 20 dag štaub šećera
- 1 žličica limunovog soka
Priprema:
Izmiksaj putar pa dodaj šećer, sodu bikarbonu, sol, đumbir, cimet, muškatni oraščić i klinčić pa dodaj med i jaje te postepeno dodaj prosijano brašno i kakao. Kad se smjesa sjedini, razdijeli je na dva dijela i svaki stavi u vrećicu i u hladnjak na nekoliko sati.
Zagrij pećnicu na 180 C. Pobrašni površinu radne plohe, valjak i ruke (da se smjesa ne lijepi) pa razvaljaj svaku smjesu i izrezuj modlicama oblike keksa te ih stavljaj na masni papir u kalup. Peci 6 - 8 minuta u unaprijed zagrijanoj pećnici. Kad se keksi ohlade, ukrasi ih glazurom: bjelanjak s limunovim sokom umuti u snijeg te postepeno dodaj šećer. Smjesom napuni slastičarsku špricu i ukrasi keksiće. Keksiće možeš ukrasiti i već gotovim kupljenim bojama.