Narežite naranču na tanke ploške i počistite je od koštica. U dublju tavu nalijte 150 ml vode, dodajte šalicu šećera i sok od limuna te stavite na srednje jaku vatru. Dok se šećer otopi dodajte ploške naranče i pirjajte prekriveno 5 minuta. Skinite poklopac i pirjajte na laganoj vatri još 15-20 minuta uz dolijevanje malo vode po potrebi tako da na kraju ostane oko 100 ml tekućine za kasnije. Ostavite da se naranče ohlade.
Sastojci
0 kom 1 veća naranča sa tanjom korom
0 kom 1 šalica šećera
0 kom 1 žlica likera sa okusom naranče (npr. Grand Marnier ili Cointreau)
0 kom 3 žlice soka od naranče
0 kom 2 žlice limunovog soka
0 kom 100 g mrvljenih krekera (poželjno od graham brašna)
0 kom 3 žlice otopljenog maslaca
0 kom 250 g kremastog sira
0 kom 3/4 šalice šećera
0 kom 4 jaja
0 kom 2 žlice brašna
0 kom 100 ml kiselog vrhnja
Priprema
01.
02.
Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva. Pomiješajte krekere i maslac te rasporedite u okrugli kalup za pečenje sa rubovima koji se mogu skinuti (prekrijte dno i 1-1,5 cm stranica).
03.
U većoj posudi izmiksajte sir i šećer. Dodajte jedno po jedno jaje i izmiksajte. Dodajte brašno, vrhnje i liker te izmiksajte. Nalijte u kalup.
04.
Pecite u pećnici 60-70 minuta. Ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim u hladnjaku.
05.
Uklonite rub kalupa. Izvadite naranče iz tave, i osušite papirnatim ručnicima. Rasporedite naranče na vrh torte.
06.
U zdjelici za umak zagrijte preostalu tekućinu od naranči. Držite na vatri 2-3 minute. Maknite sa vatre te pomiješajte sa sokom od naranče. Malo ohladite i premažite preko torte.