
Koliko dugo se sarma i ostala blagdanska jela mogu čuvati u hladnjaku?

Blagdansko vrijeme donosi obilje ukusnih jela koja mame svojim mirisima i okusima, stvarajući nezaboravne trenutke za stolom s obitelji i prijateljima. Međutim, često se dogodi da pripremimo više hrane nego što možemo pojesti u jednom danu, što nas dovodi do dileme kako pravilno postupiti s preostalim delicijama. S jedne strane, želimo maksimalno iskoristiti sve te fine specijalitete koje smo s ljubavlju pripremili, a s druge strane, svjesni smo važnosti očuvanja zdravlja i izbjegavanja nepotrebnog bacanja hrane.
Kako bismo ti pomogli u ovoj situaciji i osigurali da i danima nakon blagdana možeš uživati u svojim omiljenim jelima bez brige, pripremili smo za tebe detaljan i sveobuhvatan vodič. U njemu ćeš pronaći sve potrebne informacije o pravilnom čuvanju i zamrzavanju blagdanskih specijaliteta, od tradicionalnih jela poput sarme do raznih mesnih delicija, morskih plodova i slastica. Pridržavanjem ovih smjernica, ne samo da ćeš produljiti rok trajanja svojih omiljenih jela, već ćeš istovremeno smanjiti rizik od trovanja hranom i doprinijeti smanjenju otpada od hrane.
Sarma
Sarma, omiljeno zimsko jelo, zahtijeva posebnu pažnju pri čuvanju. Sarmu je potrebno ohladiti prije spremanja u hladnjak i podijeliti u manje porcije. Također, koristi posude koje se mogu hermetički zatvoriti, a odmrzavaj postupno u hladnjaku.
U hladnjaku može stajati 3-7 dana u hermetički zatvorenoj posudi
U zamrzivaču se može čuvati 3-4 mjeseca
Važno: Nikada nemoj ponovno zamrzavati već odmrznutu sarmu
Meso
Pečeno meso, bilo da je riječ o svinjetini, govedini ili puretini, omiljeni je blagdanski specijalitet. Ovisno o vrsti mesa, rokovi čuvanja mogu varirati.
Pečena piletina/puretina/svinjetina: 3-5 dana u hladnjaku
Kuhana šunka: do tjedan dana
U zamrzivaču: 2-3 mjeseca
Ribe i morski plodovi
Riba i morski plodovi su česti izbor za blagdanske obroke, no zbog svoje osjetljivosti, važno je pridržavati se smjernica za njihovo pravilno čuvanje.
Svježa riba: 2-3 dana u hladnjaku
Morski plodovi: do 3 dana
Zamrznuti proizvodi: do 3 mjeseca
Prilozi i gotova jela
Prilozi i gotova jela, koja često prate glavna jela tijekom blagdanskih obroka, također zahtijevaju pravilno pohranjivanje kako bi zadržali svježinu i okus za kasniju konzumaciju.
Juhe i variva: 3-4 dana u hladnjaku, do 4 mjeseca zamrznuto
Salate s majonezom: maksimalno 3 dana
Kremasti kolači: 3-4 dana u hladnjaku
Suhi kolači: do 7 dana na sobnoj temperaturi
Opća pravila za sigurno čuvanje hrane
Hranu spremi u hladnjak unutar 2 sata od pripreme i koristi čiste, hermetički zatvorene posude kako bi tvoja hrana uvijek ostala svježa. Bilo bi korisno da označiš datum pripreme na posudama kako bi se lakše snašla prilikom pohranjivanja. Održavaj temperaturu hladnjaka između 1- 4 °C jer će tada hrana biti najsvježija. Postoje i neki znakovi koji govore da hrana više nije dobra za konzumaciju poput neugodnog mirisa, promjene boje, pojave plijesni, neobične teksture i čudnog okusa. Prema preporukama ako nisi sigurna je li hrana još uvijek dobra za konzumaciju, najbolje ju je baciti. Bolje je biti na oprezu nego riskirati trovanje hranom.
Savjeti za zamrzavanje
Hranu podijeli u manje porcije
Koristi posebne vrećice ili posude za zamrzavanje
Istisni zrak iz vrećica prije zamrzavanja
Jasno označi sadržaj i datum zamrzavanja
Odmrzavaj postupno u hladnjaku, nikada na sobnoj temperaturi

Pametnije s vodom: 10 jednostavnih načina kako uštedjeti vodu u svom domu

Najbolje frizure za tanku kosu: Kako postići volumen bez oštećenja

Jednostavna priprema, bogat okus: Tri neodoljive ljetne salate sa svježim krastavcima
