SAVJETI ZLATA VRIJEDNI

Koliko dugo se sarma i ostala blagdanska jela mogu čuvati u hladnjaku?

Pridržavanjem ovih smjernica, ne samo da ćeš produljiti rok trajanja svojih omiljenih jela, već ćeš istovremeno smanjiti rizik od trovanja hranom i doprinijeti smanjenju otpada od hrane

profimedia-0943409724.jpg
Foto: Profimedia

Blagdansko vrijeme donosi obilje ukusnih jela koja mame svojim mirisima i okusima, stvarajući nezaboravne trenutke za stolom s obitelji i prijateljima. Međutim, često se dogodi da pripremimo više hrane nego što možemo pojesti u jednom danu, što nas dovodi do dileme kako pravilno postupiti s preostalim delicijama. S jedne strane, želimo maksimalno iskoristiti sve te fine specijalitete koje smo s ljubavlju pripremili, a s druge strane, svjesni smo važnosti očuvanja zdravlja i izbjegavanja nepotrebnog bacanja hrane.

Image
NEZAMJENJIVA SARMA

Jednako ukusno, a lakše za pripremiti: Sarma iz pećnice

Kako bismo ti pomogli u ovoj situaciji i osigurali da i danima nakon blagdana možeš uživati u svojim omiljenim jelima bez brige, pripremili smo za tebe detaljan i sveobuhvatan vodič. U njemu ćeš pronaći sve potrebne informacije o pravilnom čuvanju i zamrzavanju blagdanskih specijaliteta, od tradicionalnih jela poput sarme do raznih mesnih delicija, morskih plodova i slastica. Pridržavanjem ovih smjernica, ne samo da ćeš produljiti rok trajanja svojih omiljenih jela, već ćeš istovremeno smanjiti rizik od trovanja hranom i doprinijeti smanjenju otpada od hrane.

Sarma

Sarma, omiljeno zimsko jelo, zahtijeva posebnu pažnju pri čuvanju. Sarmu je potrebno ohladiti prije spremanja u hladnjak i podijeliti u manje porcije. Također, koristi posude koje se mogu hermetički zatvoriti, a odmrzavaj postupno u hladnjaku.

  • U hladnjaku može stajati 3-7 dana u hermetički zatvorenoj posudi
  • U zamrzivaču se može čuvati 3-4 mjeseca
  • Važno: Nikada nemoj ponovno zamrzavati već odmrznutu sarmu

Meso

Pečeno meso, bilo da je riječ o svinjetini, govedini ili puretini, omiljeni je blagdanski specijalitet. Ovisno o vrsti mesa, rokovi čuvanja mogu varirati.

  • Pečena piletina/puretina/svinjetina: 3-5 dana u hladnjaku
  • Kuhana šunka: do tjedan dana
  • U zamrzivaču: 2-3 mjeseca

Ribe i morski plodovi

Riba i morski plodovi su česti izbor za blagdanske obroke, no zbog svoje osjetljivosti, važno je pridržavati se smjernica za njihovo pravilno čuvanje.

  • Svježa riba: 2-3 dana u hladnjaku
  • Morski plodovi: do 3 dana
  • Zamrznuti proizvodi: do 3 mjeseca

Prilozi i gotova jela

Prilozi i gotova jela, koja često prate glavna jela tijekom blagdanskih obroka, također zahtijevaju pravilno pohranjivanje kako bi zadržali svježinu i okus za kasniju konzumaciju.

  • Juhe i variva: 3-4 dana u hladnjaku, do 4 mjeseca zamrznuto
  • Salate s majonezom: maksimalno 3 dana
  • Kremasti kolači: 3-4 dana u hladnjaku
  • Suhi kolači: do 7 dana na sobnoj temperaturi

Opća pravila za sigurno čuvanje hrane

Hranu spremi u hladnjak unutar 2 sata od pripreme i koristi čiste, hermetički zatvorene posude kako bi tvoja hrana uvijek ostala svježa. Bilo bi korisno da označiš datum pripreme na posudama kako bi se lakše snašla prilikom pohranjivanja. Održavaj temperaturu hladnjaka između 1- 4 °C jer će tada hrana biti najsvježija. Postoje i neki znakovi koji govore da hrana više nije dobra za konzumaciju poput neugodnog mirisa, promjene boje, pojave plijesni, neobične teksture i čudnog okusa. Prema preporukama ako nisi sigurna je li hrana još uvijek dobra za konzumaciju, najbolje ju je baciti. Bolje je biti na oprezu nego riskirati trovanje hranom.

Savjeti za zamrzavanje

  • Hranu podijeli u manje porcije
  • Koristi posebne vrećice ili posude za zamrzavanje
  • Istisni zrak iz vrećica prije zamrzavanja
  • Jasno označi sadržaj i datum zamrzavanja
  • Odmrzavaj postupno u hladnjaku, nikada na sobnoj temperaturi