Naša gastro blogerica Ivana Perić Rabhi je u punim pripremama za božićne blagdane. Ovaj put pokazala nam je kako napraviti kolač koji će osim okusom biti savršena dekoracija stolu- božićni panj
"U mnogim zemljama panj je tradicionalni božićni kolac. Nastao je od običnih rolada i sada je pravo umjetničko djelo. Mnogi slastičari se ponose svojim panjem, njihovim ukrasima i zaista izgledaju kao dio prirode, a još su i ukusni. Tako sam dosla na ideju da vam pokažem način kako ja radim panj. Samo punjenje panja može biti od džema, nekog čokoladnog namaza pa i meda. U mojoj verziji to je crna i bijela cokolada, ali i sirup od ruma. Mozete ga puniti i sa sjeckanim višnjama umočenim u liker. Panj je brzo gotov kad ga ispečete i ako ga prelijete čokoladom i napravite ukrase od smjese badema, šećera i bjelanjaka.", ispričala je Ivana Perić Rabhi naša gastro blogerica koja nas uvijek iznenadi ukusnim i jednostavnim receptima.
"Nadam se da će vam se svidjeti recept i da ce vam biti vodilja za izradu panja", objasnila je Ivana. U nastavku potražite recept, a način pripreme pogledajte u videu.
Božićni panj
4 jaja
120 g šećera u prahu
30 g gussnela
100 g brašna
20 g rastopljenog maslaca
Prstohvat soli
Sirup od ruma:
100 ml vode
65 g šećera
4 žlice ruma
Čokoladni premaz:
100g tamne čokolade
100ml slatkog vrhnja
Čoko punjenje;
80g bijele čokolade
28 ml slatkog vrhnja
Zagrijte pećnicu na 180C. Razdvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke stavite u posudu za miksanje i posolite. Miksajte ih na srednjoj brzini pa dodajte pola šećera.Ostalu polovicu šećera umutite sa žumanjcima,dodajte prosijano brašno i Gussnel.Umiješajte rastopljeni maslac. U tu smjesu polako umiješajte bjelanjke malo po malo. Izmiješajte špatulom.
Pripravak rasporedite na pleh za pečenje na koji ste stavili papir. Špatulom napravite pravokutnik iste debljine. Pecite 10 -15 min na 180 C
Sirup od ruma:
U loncu zagrijte vodu i šećer. Kad se secer otopi maknite s vatre i dodajte rum. Ostavite da se ohladi.
Kad je biskvit pečen odrežite rubove da bude ravan i poprskajte ga sa sirupom. Zarolajte vlažnom krpom te ostavite na
hladnom da dobije oblik.
Čokoladni premaz:
Ugrijte slatko vrhnje i izlijte u razlomljenu čokoladu te miješajte dok se ne otopi. Ako je potrebno stavite koju minutu u mikrovalnu. Miješajte dok ne postane gusta i razmaziva. Trebat ce vam vremena.
Isto tako otopite bijelu čokoladu, te za punjenje tijesta će vam trebati tri zlice tamne čokolade koju ćete pomiješati s bijelom i time namazati punjenje.
Ohlađeni biskvit razmotajte, stavite na papir za pečenje. Špatulom ravnomjerno nanesite kremu od bijele i tamne čokolade ostavljajući 2 cm sa strane. Zarolajte biskvit. Oblikujte ga u panj tako da jedan manji dio odrežete, napravite kut rezanjem i zalijepite ga čokoladom za drugi dio
biskvita.
Čokoladni premaz prelijevajte preko panja dok ga skroz ne potamnite.
Ohlađenom trupcu odrežite krajeve da budu ravni, ako je potrebno.
Za šampinjone:
100 g bademova brašna
60 g šećera u prahu
1 bjelanjak
U brašno dodajte šećer, promiješajte, bjelanjak razmutite i dodajte u brašno. Oblikujte u tijesto i ostavite da se hladi u frižideru. Nakon toga jedan dio smjese pomiješajte s crvenom bojom, a drugi dio neka bude za stabljiku šampinjona. Napravite klobuk šampinjona tako sto ćete napraviti malu kuglicu od crvene smjese i
udubite ju prstom . Od bijele smjese oblikujte donji dio šampinjona. Trljajući dlanovima tijesto ćete oblikovati u deblju cigaretu i režite na manje dijelove. Oblikujte šampinjon. Stavite ih u vruću pećnicu na 10 min. Zatim ih stavite na hladno da se stvrdnu.
Ukrasite sa šampinjonima panj te pospite šećerom u prahu za zimsku čaroliju.