Tvoj mali raj

Vrijeme je da se preselimo na balkone i terase pa ih treba i urediti. Imamo ideje!

Postoji li veće bogastvo od komadića raja od kojeg te dijeli tek prozorsko okno? Ovo zvuči pomalo čudno pa da se ispravimo - ovozemaljskog raja, a prozorsko okno je ono koje vodi na tvoj balkon

Balkon
Foto: Profimedia.hr

Iako vrijeme još uvijek ne nalikuje godišnjem dobu u kojem se nalazimo i trenutno ne izgleda privlačno dane provoditi na terasi ili balkonu, to će se promijeniti čim grane sunce.

Kako bi bila spremna za taj trenutak, uredi svoj balkon za period u godini u kojem se život odvija pod vedrim nebom, a u kući samo spava.

Image

Koja je razlika između balkona i terase?


Uz minimalne investicije balkon ili terasa mogu zablistati i posati ti najomiljeniji kutak doma.

U nastavku ti donosimo nekoliko ideja kao da ih pretvoriš u svoj komadić zemaljskog raja i punim plućima uživaš u proljeću i ljetu. Inspiraciju smo potražile na Instagramu.

Ne zatrpavaj balkon

Ako je tvoj balkon malen, ne zatrpavaj ga već na njega iznesi jedan stolac ili dva, koliko stane, i stolčić. Odličan su izbor oni rasklopivi od kovanog željeza Veliki stoljnjak od tvrdog prirodnog platna dat će balkonu posebnu draž. Ne zatrpavaj balkon kako se ne bi osjećala skučeno.

Drvo po mjeri

Moda imaš dečka, tatu ili brata ili, zašto ne, sestru koji su vješti s drvom. Zamoli ih da u svom hobiju uživaju na tvome balkonu i naprave ti nešto ovakvo. Ti ćeš im nabaviti materijal, osigurati porstor i dati slobodne ruke (naravno uz nekoliko uputa). U plodovima njihovog rada svi ćete uživati chillajući u ljetnim mjesecima na ovakvom balkonu

Izbaci tepih na balkon

Ne mislimo preko ograde već na pod. Tepih daje posebnu čar prostorima. Omekšava ih i čini ugodnima, a upravo to ti treba na betonskom balkonu i na pločicama. Ovaj nas se balkon posebno dojmio. Razigran, pun šarmantnih sitnica i cvijeća, uz priručni drevni stolčić i fotelju koju si za ljeto posudila iz dnevnog boravka. Obrati pažnju i na predivne keramičke vaze.

Što udobnije, to bolje

Viseća, udobna sjedalica odličan je dodatak svakom balkonu. Imaš li mjesta za nju, toplo ti ju preporučujemo. Uz tepih, odgovarajuću rasvjetu i cvijeće (nikako nemoj zaboraviti cvijeće) balkon će ti postati omiljeno ljetna destinacija.

Cvijeće i pletene košare

Pletene košare daju poseban šarm ljetnim balkonima. U njih posadi cvijeće, biraj ono koje lijepo miriši i privlači pčele i leptire. Time vraćaš dug prirodi, ali i sebi dozivaš najbolje društvo. Nedostaje li ti na balkonu prostora, napravi rešetku poput ove na fotografiji. Na nju osim, vrtlarskog alata, možeš okačiti tegle s cvijećem i sitnice koje želiš imati pri ruci dok ispijaš jutarnju kavu ili limunadu.

Boja ugodna oku

Ofarbaj svoj balkon s unutarnje strane u boju koju voliš i odmaraj oči na njoj cijelo ljeto. Preporučamo ti neku nježnu, pastelnu nijansu poput boje kadulje. Na balkon iznesi drveni namještaj i jastuke obučene u netkani pamuk. Ako si u prilici, biraj tegle za cvijeće od keramike i cigle. Prirodni materijali uvelike obogaćuju prostor i daju mu jednu posebnu notu.

Čak i najmanji ima šansu!

Nemoj da te ograničavaju objektivne okolnosti, već u svojoj mašti pronađi rješenje. Budi kreativna! Ako je balkon toliko mali da na njega jedva staneš, ne očajavaj! Pogledaj ovaj na fotografiji. Izbaci stolac na njega i ulovi sunce! Grilje iskoristi da na njih objesiš lagane vaze s cvijećem.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.