Kako samljeti sjemenke lana?

Sjemenke lana je prije konzumiranja potrebno samljeti jer inače neprobavljene izlaze iz tijela.

Kako samljeti sjemenke lana?
Play logo

Mljevene sjemenke lana su lako probavljive, ali ih je potrebno držati u hladnjaku. Možete ih samljeti u mlincu za kavu ili blenderu. Također ih se može termički obraditi.

Studije pokazuju da omega-3 masna kiselina iz lana, alfa-linolenska, podnosi zagrijavanje. Također nema značajnih gubitaka lignana, fitoestrogena koji je koristan za zdravlje. Smljeveni lan možete dodati kruhu, palačinkama, juhama, salatama, tjestenini.

Donosimo nekoliko načina pomoću kojih možete samljeti sjemenke lana. Blender 
Za mljevenje lanenih sjemenki možete se koristiti mikserom ili blender. Mnogi ljudi imaju barem jedan od tih uređaja kod kuće.
Za mljevenje lanenih sjemenki blenderom dodajte u uređaj 1 čašu (149 grama) lanenih sjemenki i miješajte nekoliko minuta ili dok se lan ne zgusne do vaše željene konzistencije.

Međutim, korištenje miksera ili blendera zahtijeva mnogo vremena jer velike količine morate samljeti odjednom. Ostale metode omogućuju vam mljevenje manjih količina sjemenki lana.

Mlin za kavu
Korištenje mlina za kavu najlakši je i najpovoljniji način mljevenja lanenih sjemenki.
Mlin za kavu relativno je jeftin, kao i brz i učinkovit.
Treba samo nekoliko sekundi da sjemenke bude potpuno mljevene.
Uz to, upotreba mlina za kavu omogućuje vam mljevenje potrebne količine – pomažući u ograničavanju otpada.

Ručno
Postoje i neki alati koje možete koristiti za mljevenje lanenih sjemenki ručno.
Jedan je mlin za lan, koji je specijalizirani kuhinjski alat izrađen isključivo za ručno mljevenje lana. Izgleda poput brusilice papra.

Play logo
Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.