Joga pozicije koje su odlične za bolove u kralježnici

Ove poze učinkovito će ti pomoći s bolovima u kralježnici

Joga pozicije koje su odlične za bolove u kralježnici

U današnje vrijeme sjedilačkog života lakše je naći osobu koja redovito trpi bolove u leđima od onih koji nemaju problema s time. Iako ti se nekad čini da je to već postalo normalno, da ne možeš ništa poduzeti jer je to jednostavno način života, i da to ipak nije tako strašno, sve je ovo pogrešno. 

Bolovi u leđima mogu se razviti u veće zdravstvene probleme, a postoje vrlo jednostavna rješenja kojima možeš ublažiti bol i spriječiti daljini razvoj problema. Najbolje vježbe za probleme s leđima dolaze iz prakse yoge.

Joga je općenito čudotvoran sustav vježbanja dizajniran tako da utječe na jednolično razgibavanje cijelog tijela. Ove vježbe ne mogu se svrstati ni u aerobne vježbe ni u vježbe snage, a upravo je to njihova prednost. Za izvođenje joge tijelo ne troši mnogo kisika, a vježbe nisu opterećujuće za mišiće i lokomotorni sustav zbog čega su odlične za sve dobne skupine.

Ove vježbe lagane su a ako se natjeraš izvoditi ih barem pola sata trebala bi osjetiti trenutačno i trajno olakšanje od bolova u leđima.

Pozicija djeteta

Ove najbolja poza za opuštanje. Ona je izrazito učinkovita kod stresa i tenzija u cijelom tijelu. Sjedni na pete s koljenima u ravnini kukova a prstima spojenima ispod stražnjice. Počni se polako spuštati na pod s ispruženim rukama ispred glave te se ispruži čim više možeš. Ostani u toj pozi duboko dišući od jedne do 5 minuta.

Mačka-krava poza

Ova vježba nježno opušta napetosti duž cijele kralježnice. Klekni na sve 4, pa na udah podigni prsa prema gore a donji dio kralježnice savini prema podu. Na izdah napravi suprotnu kretnju pa kralježnicu diži visoko u zrak glavu spuštaj prema podu.


Pas prema dolje

Ova poza dobra je za kralježnicu jer rasteže stražnje mišiće nogu. Kada su ovi mišići previše ukočeni, oni vuku mišiće kralježnice prema dolje i tako mogu uzrokovati bolove. Stavi ruke i noge na pod u ravnini kukova, pa pokušaj čim više izravnati kralježnicu i gurati pete prema dolje.

Pas prema gore

Ova poza pomaže u istezanju donjeg dijela leđa dok istovremeno otvara gornji dio kralježnice. Ona pomaže u izduživanju cijele kralježnice što trenutačno pomaže protiv bolova. Ispruži noge (stoj na gornjoj strani gležnja a ne na prstima), te se rukama guraj čim više od poda i pokušaj se čim više uspraviti.


Okretanje kralježnice

Ovo je odlična vježba za bolna leđa. Sjedni s lijevom nogom ispruženom a desno koljeno savini i položi. Probaj kralježnicu držati čim uspravnijom. Desnu ruku stavi na pod iza leđa a lijevu ''zakači'' za koljeno.


Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.