Tikvice su pravo ljetno povrće koje se može pripremiti na stotinu načina, a ujedno su vrlo zdrave i ukusne. Izvrsno se slažu s mnogim drugim povrćem, a odlične su u raznim juhama kao pravo ljetno osvježenje.
Volimo ih u svim oblicima, a one će se ovih dana barem jednom naći u svačijoj kuhinji. Stoga vam danas donosimo nekoliko odličnih i zanimljivih recepata s ukusnim tikvicama. Uživajte!
Foto: Apolonia/Freedigitalphotos.net
Penne sa tikvicama i svježim sirem
Sastojci za 4 osobe
350 g penne tjestenine
3 režnja češnjaka, oguljena
2 veće tikvice, narezane na manje komade
30 g naribanog parmezana
2 žlice maslinovog ulja
mažuran
sol
papar
200 g svježeg kravljeg sira
Priprema jela
1. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju zajedno sa češnjakom.
2. Zadnje 3 minute kuhanja u vodu dodajte tikvice. Dobro sve ocijedite i uklonite češnjak.
3. Prebacite tjesteninu i tikvice u veću posudu. Dodajte preostale sastojke i dobro promiješajte.
4. Kod posluživanja po želji posipajte sa još malo parmezana.
Izvor: allrecipes.com
Palenta s tikvicama
Sastojci
1 jušna žlica/15 g maslaca, plus dodatak za mazanje
3 jušne žlice/45 ml maslinovog ulja
250 g naribanih tikvica
750 ml kokošje ili juhe od povrća
175 g instant palente
sol i crni papar
40 g fino naribanog parmezana
Priprema
Namažite plitku kvadratnu posudu za pečenje veličine 22 cm. Zagrijte maslac i 1 jušnu žlicu ulja u velikoj tavi. Pržite tikvice 3-4 minute, dok ne omekšaju, ali ne smiju dobiti smeđu boju, često miješajući. Maknite s vatre.
Zakuhajte juhu u velikoj posudi. Polako dodajte palentu, miješajući drvenom žlicom. Miješajte oko 5 minuta, ili dok se palenta ne zgusne i počne se odvajati od stijenki posude. Maknite s vatre i umiješajte tikvice. Začinite prema ukusu.
Prebacite palentu u posudu za pečenje, ravnomjerno je raširite, pospite parmezanom i ostavite 1 sat da se ohladi i stisne.
Na jakoj vatri zagrijte posudu za grill. Palentu narežite na kriške, namažite preostalim uljem i pecite 2-4 minute sa svake strane, dok ne dobije zlatnu boju. Također je možete peći ispod unaprijed zagrijanoga grilla.
Izvor: Mediteranska kuhinja
Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb
http://www.veble.hr/
Zapečeni krumpir s tikvicama
Sastojci
250 g kuhanog krumpira, narezanog na ploške
250 g tikvica, narezanih na ploške
2 zgnječena režnja češnjaka
250 ml vrhnja Svježe mljevena morska sol i crni papar
15 - 30 ml (1 - 2 jušne žlice) nasjeckanog svježeg tarkanja
50 g naribanog vegetarijanskog ementala
Komadić maslaca
Priprema
1. Ploške krumpira i tikvica složite u namazanu posudu za nabujak tako da se preklapaju.
2. U zdjeli pomiješajte zgnječeni češnjak s vrhnjem. Začinite solju i paprom prema ukusu.
3. Umiješajte nasjeckani tarkanj, a zatim time zalijte povrće.
4. Pospite naribanim sirom i razmrvljenim maslacem.
5 .Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 220°C /plinska pećnica na 7/ oko 20 - 25 minuta, dok se ne skuha i dobije zlatnosmedu boju.
Poslužite vruće.
Prijedlog za serviranje
Poslužite uz hrskavu zelenu salatu i francuski kruh ili lepinje.
Izvor: Vegetarijanska kuhinja
Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb
http://www.veble.hr/
Valjušci s tikvicama u umaku od maslaca i kadulje
Sastojci
300 g brašnastih krumpira, neoguljenih
1 malo jaje, lagano umućeno
100 g svenamjenskoga brašna, i još malo za pobrašnjivanje
100 g maslaca
2 srednje velike tikvice, narezane na kockice debljine 1 cm
1 žlica sitno narezane svježe kadulje
30 g naribanoga parmezana
sol i papar po želji
Priprema
1. Cijele krumpire kuhajte u velikome loncu punom kipuće vode 25 do 30 minuta, odnosno dok ne omekšaju. Dobro ocijedite i malo ohladite.
2. Ogulite krumpire i protisnite kroz gnječilicu za krumpir u veliku zdjeli. Dok je još topao, dodajte mu 2 prstohvata soli, jaje i brašno. Lagano promiješajte pa stavite na pobrašnjenu površinu.
3. Lagano mijesite dok ne dobijete mekano, pomalo ljepljivo tijesto (nemojte ga previše umijesiti jer će valjušci biti pretvrdi.)
4. Prerežite tijesto na 2 dijela i razvaljajte svaki komad u obliku dugačke kobasice, debljine otprilike 1,5 cm i režite na komade duljine 2 cm.
5. Stavite valjuške na lagano pobrašnjeno čistu kuhinjsku krpu. Napunite veliki lonac posoljenom vodom i pustite da zakipi. Ubacite valjuške i kuhajte ih otprilike 2 minute. Kuhani su kada isplivaju na površinu. Izvadite ih iz vode koristeći se žlicom s prorezima i ocijedite.
6. U međuvremenu na velikoj tavi, na umjerenoj vatri rastopite maslac. Kada postane vruć, dodajte tikvice i pržite ih 3 minute pa umiješajte kadulju. Posolite i popaprite pa maknite s vatre.
7. Stavite valjuške u tavu i sve pomiješajte.
8. Odmah poslužite, posuto parmezanom.
Izvor: Najbolja talijanska tjestenina, Gino D'Acampo
Nakladnik: Mozaik knjiga, Zagreb
Pečeno pile s ružmarinom i tikvicama
Sastojci za 6 osoba
1 veliko pile, otprilike 2 kg
2 žlice iglica ružmarina
2 žlice listića majčine dušice
10 češanja češnjaka, 6 oguljenih i 4 neoguljena
sol i papar
3 mrkve, narezane na komade veličine 3 cm
3 tikvice, narezane na komade veličine 3 cm
2 krumpira, oguljena i narezana na komade veličine 3 cm
2 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
Priprema
1. Zagrijte pećnicu na 200°C.
2. Oštrim nožem prerežite pile po duljini na dva dijela, a kožu zarežite nekoliko puta.
3. Stavite ružmarin, majčinu dušicu i očišćene češnjeve češnjaka na dasku i sitno ih nasjeckajte. Time napunite ureze na koži pileta i dobro posolite i popaprite.
4. Stavite sve pripremljeno povrće, zajedno s neoguljenim češnjevima češnjaka, u vatrostalnu posudu. Pokapajte polovinom ulja, posolite, popaprite i dobro promiješajte.
5. Stavite piletinu na povrće, kožom prema gore, prelijte preostalim uljem i pecite u sredini pećnice 35 minuta. Nakon 15 minuta podlijte piletinu sokovima koji su se skupili na dnu posude u kojoj pečete piletinu.
6. Kako biste provjerili je li piletina pečena do kraja, probodite svaki komad metalnim štapićem ili vilicom. Sok koji isteče trebao bi biti proziran.
7. Izvadite piletinu iz pećnice, narežite svaki komad na tri dijela i ponovno ih stavite na povrće. Pecite još 8 minuta.
8. Izvadite vatrostalnu posudu u kojoj se pekla piletina iz pećnice i ostavite da stoji 3 minute, kako bi se meso opustilo i postalo još mekše.
9. Prije posluživanja stavite sve povrće na jedan veliki pladanj, rasporedite po njemu komade piletine i prelijte sokom od kuhanja.
Izvor: Talijanska kuharica, Gino D'Acampo
Nakladnik: Mozaik knjiga, Zagreb
Lazanje s tikvicama i pinjolima
Sastojci
12 komada integralnih lazanja
85g pinjola
25 g maslaca
675g tikvica, očišćenih i narezanih na ploške
280 g ricotta sira
2,5 ml (1/2 čajne žlice) naribanog muškatovog oraha
15 ml (1 jušna žlica) maslinovog ulja
1 veliki patlidžan, narezan na ploške
10 ml (2 čajne žlice) shoyu
japanski umak od soje)
85 g cheddar sira, naribanog
Nasjeckani svježi peršin, za ukrašavanje
Priprema
1. Lazanje stavite u veliku posudu i posve prekrijte kipućom vodom. Ostavite tako 10 minuta, a zatim ih ocijedite i odložite.
2. Pinjole stavite u suhu tavu za prženje i 2 minute pecite na laganoj vatri, miješajući. Odložite.
3. Rastopite maslac u tavi za prženje, dodajte tikvice i malo vode, te kuhajte dok malo ne omekšaju.
4. Maknite s vatre i pomiješajte tikvice, pinjole i ricotta sir. Dodajte muškatov orah i dobro promiješajte. Odložite.
5. U drugoj posudi zagrijte maslinovo ulje, dodajte patlidžan i pirjajte 4 minute, povremeno miješajući.
6. Dodajte 150 ml vode i umak od soje te kuhajte na laganoj vatri, pokriveno, dok patlidžan ne omekša, povremeno miješajući.
7. Mješavinu patlidžana stavite u mikser i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu, te dodajte malo vode ako je potrebno, da dobijete umak.
8. 4 komada lazanja stavite na dno namazane pravokutne vatrostalne posude od 1.7 litre, te odozgo složite pola mješavine tikvica.
9. Na tikvice stavite još 4 lazanje, a na njih raširite pola umaka od patlidžana i potom ostatak tikvica.
10. Pokrijte s preostalim lazanjama i drugom polovicom umaka od patlidžana.
11. Pospite cheddar sirom i pecite oko 40 minuta na 190°C /plinska pećnica na 5/ dok se sir ne rastopi i dobije zlamosmeđu boju. Ukrasite nasjeckanim svježim peršinom i poslužite.
Izvor: Tjestenine
Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb
http://www.veble.hr/
Tjestenina sa tikvicama i fetom
Sastojci za 4 osobe
350 g tjestenine, npr. linguine
ulje
2 tikvice, narezane na tanke ploške
sol
papar
2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
150 g mrvljene fete
malo naribane korice limuna
Priprema
1. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ostavite 1 šalicu vode od kuhanja.
2. U tavi zagrijte ulje. Dodajte tikvice, sol i papar te pržite 5 minuta. Dodajte češnjak i pržite još 1 minutu.
3. Pomiješajte tjesteninu sa šalicom vode i fetom, a možete dodati i malo soli i papra.
4. Poslužite sa tikvicama i naribanom koricom limuna.
Bruskete sa tikvicama i fetom
Sastojci za 4 osobe
1 veća tikvica
1 zelena paprika
1 limenka pelata
bijelo vino
sol i papar
mediteranski začini
maslinovo ulje
150 g feta sira
8 kriški kruha
2 režnja češnjaka
Priprema
1. Narežite tikvicu i papriku na male kockice te ih 4-5 minuta pržite na maslinovom ulju. Začinite solju, paprom i mješavinom mediteranskih začina.
2. Dodajte malo bijelog vina te pirjajte 2-3 minute.
3. Dodajte pelate te pirjajte još 6-7 minuta uz povremeno miješanje.
4. Dodajte feta sir te ostavite na vatri još 2 minute dok se sir lagano rastopi.
5. U teflonskoj tavi popecite kruh. Na kruh stavite malo nasjeckanog češnjaka i dodajte povrće.
Fritaja sa tikvicama i krumpirom
Sastojci za 4 osobe
1 manji krumpir, narezan na kockice
sol
1 žlica maslaca
1 ljubičasti luk, sitno narezan
1 manja tikvica, narezana na male trakice
papar
4 jaja
1 žlica vinskog octa
Priprema jela
1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
2. U loncu sa kipućom vodom i malo soli kuhajte krumpir 10 minuta. Dobro ga ocijedite.
3. U tavi otopite maslac i 6-7 minuta pržite luk, a zatim još 2 minute češnjak.
4. U tavu dodajte tikvice, krumpir, malo soli i papar te pržite još 5 minuta.
5. U tanjuru zamutite jaja sa vinskim octom. Prelijte preko povrća u tavi i pomiješajte. Držite na laganoj vatri 2-3 minute tako da se jaja stvrdnu, ali da i dalje ostanu vlažna.
6. Sadržaj iz tave prebacite u vatrostalnu posudu i stavite u pećnicu na 10 minuta.
Izvor: allrecipes.com