Iako smo se tijekom božićnih praznika pomalo zasitili sitnih, suhih kolača, ovim keksima od prhkog tijesta ne možemo odoljeti. Tradicionalne školjkice punjene su pekmezom po tvojoj želji, jednostavno ih je napraviti, a okusom osvajaju svaki put. Uz samo malo truda ukusniji su od bilo kojih kupovnih keksa, a sjajno je i to što jako dugo mogu stajatiu frižideru ili kutiji za kekse, pa ćeš ih moći jesti tjednima.
Za izradu ovih keksa potrebno ti je par lako nabavljivih i pristupačnih namirinica koje vjerojatno već i imaš u svojoj kuhinji, malo vremena i volje. S obzirom da je sredina siječnja, mjeseca za koji mnogi tvrde da je posebno depresivan i tmuran, razveseli sve svoje ukućane ovim keksima u obliku morskih školjkica. U nastavku ti donosimo recept koji možeš isprobati još danas!
Keksi školjkice
Sastojci:
- 400 g glatkog brašna
- 1 vrećica suhog kvasca
- 1 vanilin šećer
- 180 g svinjske masti
- 1 dl vode
- prstohvat soli
Priprema:
Od svih sastojaka umijesi glatko tijesto. Razvaljaj ga na dobro pobrašnjenoj podlozi na skroz tanko, svega par mm. Modlicom promjera oko 6 ili 7 cm reži krugove. Na svaki krug stavi žličicu pekmeza po želji, samo pazi da bude neki gušći. Krugove poklopi, malo potapkaj rubove pa ih vilicom utisni kako pekmez ne bi curio van. Školjkice slaži u tepsiju obloženu masnim papirom za pečenje. Ostatke tijesta ponovno zamijesi, razvaljaj i ponovi proces izrade školjkica. Tepsije pokrij krpom i školjkice ostavi na toplom da se dižu dok staviš pećnicu da se grije na 180 stupnjeva, to će trajati taman otprilike 15-ak minuta. Školjkice peci otprilike 15-20 minuta, zavisno od pećnice. Trebaju blago porumeniti, ali ne smiju potamniti.