Nemam klasične alergijske reakcije niti alergije u obitelji, ali primjećujem kada jedem malo više glutena (kruh, tjestenina, peciva) ili rafiniranog šećera (slatkiša) da mi se nakuplja sluz u tijelu i imam problema sa sinusima i infekcijama ili mi se pak pojavi crvenilo na rubovima vlasišta i obrvama, slično gljivičnim infekcijama. Kad izbjegavam te namirnice, simptomi se povlače, ne osjećam više umor, stolica je urednija. Jesu li to simptomi intolerancije na neke namirnice? Ili gluten i šećeri kao nezdrava hrana općenito tako nepovoljno djeluju na svaki organizam da postane sklon infekcijama i umara se? Koliko je test intolerancije pouzdan i gdje ga je najbolje obaviti?
Poštovana,
testovi intolerancije na hranu temelje se na IgG protutijelima što nije egzaktna i mjerodavna metoda, svi ljudi na svijetu imaju povišenje IgG protutijela kad jedu pojedine namirnice. Najbolja metoda detekcije „intolerancije“ pojedinih namirnica je metoda pokušaja, kada sami možete primijetiti poboljšanje zdravstvenog stanja eliminacijom pojedinih namirnica.
Ukoliko se kod vas radi o glutenu i šećeru, eliminacijom istog nećete puno našteti nutritivnoj vrijednosti svoje prehrane, stoga ako nalazite da vam je bolje kad isto ne konzumirate nema potrebe ići na nemjerodavne testove, već samo možete detektirati kad se osjećate bolje s obzirom na prehranu. Izbacivanjem glutena iz prehrane vaša prehrana neminovno postaje bogatija voćem i povrćem jer nema izleta u pekarne, nema grickalica poput flipseva, slanih štapića i sl. već se okrećete alternativi koja je najčešće bolji izbor, kao što su voće i povrće. Isto vrijedi i za slatko.
Tena Niseteo, dipl.ing.preh.teh.
nutricionistica/specijalistica za kliničku dijetetiku i metabolizam
Klinika za dječje bolesti Zagreb