Sigurno si barem jednom prilikom potrage za receptima na Internetu naišla na blog Domaćica, kojeg vodi jedna od najpoznatijih hrvatskih gastro i food blogerica.
Iza imena Domaćica krije se Sanja Mijac, inspirativna i kreativna mlada žena, poduzetnica i majka koja, osim što voli hranu, jednako tako gaji i ljubav prema fotografiji pa je njezin Instagram profil @domacica.sanja, na kojem je prati više od 37 tisuća obožavatelja, uistinu jedna prava poslastica.
Simpatična Sanja otkrila nam je kako je odlučila pokrenuti blog, gdje pronalazi inspiraciju za svoj rad, kako izgleda njezin uobičajeni radni dan, a pripremila nam je i jedan brzinski ljetni recept za osvježenje.
Jedna si od najpoznatijih hrvatskih gastro blogerica. Da li si oduvijek gajila ljubav prema kuhanju?
Nisam, ni dan danas ne volim toliko kuhati koliko volim paliti pećnicu i peći kolače ili se baviti izradom domaće zimnice.
Kada si pokrenula blog i kako si došla na tu ideju?
Prije 6 i pol godina, sasvim slučajno. Vratila sam se doma u Viroviticu, imala sam vremena i dobila sam volju učiti i zapisati neke mamine recepte koje je ona uvijek radila od oka kako bi ih sačuvala od zaborava, ali zapisane u gram kako bi mi uspjeli i kada ona nije pored mene. Tu se je rodila ljubav da učim i da dalje isprobavam pa sam sve objavljivala na privatnom Facebooku. Tako bih svima tko je tražio slala recepte na mail i kroz poruke, dok mi jedan dan jedna Mateja nije rekla da bi trebala pokrenuti blog i tamo sve pisati da me ne moraju gnjaviti za recepte nego lijepo odu na blog i sve vide. Ja sam odmah rekla - vidiš dobra ideja. Tekica mi je i tako bila postala premala, uopće ne razmišljajući što je to blog, tko će to čitati i trebam li ja to. Kroz nekoliko dana blog je bio vani i ja sam krenula zapisivati recepte u svoj online svijet.
Gdje pronalaziš inspiraciju za sve svoje recepte?
Jako volim ove naše domaće, obične recepte koji nas vraćaju u djetinjstvo, koji su se pomalo izgubili, mamini i bakini okusi nekih lijepih vremena, tako da mi je domaća kuhinja najveća inspiracija i naše bake koje su od nikakvih namirnica znale napraviti super jelo. Često zavirim i u razne kuharice, volim papir, nekada me inspirira sama namirnica i sezona, Pinterest i slično. Život općenito.
Na hrvatskoj je sceni puno food odnosno gastro blogera no samo se rijetki uspijevaju istaknuti i privući pažnju publiku. Što je, prema tvom mišljenju, najvažnije za uspjeh?
Ono što je mene navelo da pratim neke od gastro blogera je da su mi inspiracija, da kod njih uvijek nađem nešto fino, da su recepti točni i da ne skrivaju neke korake, da ne glume nešto što nisu i da pišu o onome što vole. Kvalitetna fotografija koja priča priču je definitivno jako bitna, jer ljudi prvo jedu očima pa je kod hrane poželjno da i ona bude lijepa.
Krajem prošle godine predstavila si i svoju prvu kuharicu "Iz života Domaćice" koja je izazvala veliki interes javnosti. Jesi li očekivala tako veliki interes? Kakvi se sve recepti nalaze u toj knjizi?
Nisam očekivala da ćemo nakladu od 1000 komada prodati u prvim mjesecima, o tome sam mogla samo sanjati, ali jesmo, puno ljudi oko mene je vjerovalo i sve one dobre duše koju su ju kupile širile su glas dalje tako da je u tisku upravo drugo izdanje i vraća se u prodaju 5.7.2019. To je jedna bezbrižna kuharica koja vraća u bakinu kuhinju na moderan način - spoj je starinskih, ali i modernih recepata. Na 320 stranica može se pronaći i slatkih i slanih ideja, kao i raznih priča koje će vas, nadam se, inspirirati na stvaranje.
Kako izgleda tvoj uobičajeni radni dan? Je li teško biti 'sam svoj šef’?
Mislim da je to najljepše - barem meni, uvijek sam sanjala da ću raditi od doma. Ujutro spremam Nou u vrtić, vozi ga ili muž ili ja, zatim uz mailove pijem kavu, slažem si plan za dan. Odradim snimanja ukoliko ih imam, kuham ručak, spremam, idem po Nou i dalje je sve obiteljski, većinom mi je prijepodne radno.
Što ti najviše voliš jesti? Imaš li neko svoje omiljeno jelo?
Obožavam tjestenine, rižota i ribu, zapravo nisam veliki gurman i meso gotovo da i ne jedem. Neko omiljeno jelo nemam, ali nikada neću odbiti poderane gaće, čvarkuše ili dobru platu s domaćim specijalitetima.
Prošle si godine pokrenula i vlastiti obrt. Kako si se odlučila na taj korak?
Prvi razlog bio je taj jer sam htjela još godinu dana ostati doma s Noom, nismo dobili vrtić jer je bio premali kod upisa, a nisam mogla zamisliti da ga ostavljam nekome na čuvanje (bake nam nisu bile mogućnost) i kada bih o tome razmišljala i pričala oči su mi bile pune suza. Tražila sam način da si nekako produljim porodiljni i da ostanem doma s njim barem još tih godinu dana dok malo ne poraste i ne krene u vrtić. Preko bloga sam imala dogovorene stalne suradnje na bazi godine dana i autorski ugovori na koje sam radila su već polako prestali biti isplativi, otvorile su mi se i prilike za neke projekte van bloga za stvaranje sadržaja, htjela sam uložiti i u novu opremu i uz podršku muža odlučila sam se na taj korak, zatražila sam poticaje za samozapošljavanje i dobila ih, otvorila obrt i krenula.
Osim što si uspješna blogerica, također si i mama. Kako balansiraš između obitelji i karijere?
Noa je sada već nekoliko mjeseci u vrtiću i sada je doista sve lakše, većinu toga napravim dok sam sama doma, ako moram radim vikendom, Noa je s Vladimirom ili bakama. Radila bih kada bih mogla, neke dane bih više zapela, neke manje, dobro je jer si sama krojim radno vrijeme pa je lakše i organizirati obaveze.
Možeš li s našim čitateljicama podijeliti neki brzinski ljetni recept?
Neka obavezno isprobaju galete sa svojim najdražim voćem, jagopde su nam prošle ali mogu koristiti borovnice, marelice, breskve..
Sastojci za tijesto:
210 g glatkog brašna
2 žlice šećera
prstohvat soli
200 g hladnog maslaca
3 do 5 žlica hladne vode
Sastojci za nadjev:
500 g jagoda ili nekog drugog voća
4 žlice šećera
1 vanilin šećer
2 žlice gussnela
Dodatno:
1 jaje
2 žlice smeđeg šećera
lisstići badema
Priprema
U posudu stavite brašno, šećer, sol i nasjeckajte hladni maslac. Dodajte 3 žlice hladne vode i zamijesite tijesto. Nemojte predugo mijesiti jer ne treba biti savršeno glatko. Ovisno o brašnu, po potrebi dodajte još koju žlicu vode.
Tijesto spljoštite u disk, zamotajte u prozirnu foliju pa ga stavite u frižider da odmara sat vremena.
Jagode nasjeckajte, dodajte im šećere i gussnel, sve dobro promiješajte.
Pećnicu zagrijte na 180°C.
Tijesto razvaljajte na debljinu od oko 1-2 cm u jedan krug na komadu masnog papira ili u 3 manja kruga.
Jagode stavite po tijestu pritom pazeći da uz rub ostavite nekoliko centimetara praznog kako biste kasnije lakše mogli preklopiti tijesto i zatvoriti galette.
Preklopite rubove tijesta prema unutra.
Jaje razmutite i premažite rubove te dodatno ih pospite smeđim šećerom i listićima badema.
Stavite peći galette oko 30 minuta, odnosno dok ne porumene.
Imaš li nekakve posebne planove za budućnost?
Nemam, veselim se kuharici koja se vraća u prodaju, jer smo ponovno za prvih 100 kupaca pripremili Dolcela poklon pakete, a ovog puta će svi uz kuharicu dobiti i platneni ceker te custom made ilustraciju inspiriranu kuharicom za na zid koju je ilustrirala naša poznata Maja Tomljanović.
Foto: Privatni album, Instagram