Uz zvuk božićnih pjesama u pozadini, titranje božićnih lampica na tek okićenom drvcu i ukusnu božićnu večeru na stolu, ne postoji ništa što bi ti moglo uljepšati večer - osim, možda, ukusnog božićnog koktela koji će doći kao točka na i tvojoj božićnoj večeri.
Blagdansko je doba najbolje doba godine za pripremu nekih od najboljih božićnih koktela - od "snježne" margarite i koktela s okusom paprenjaka koje bi i Djed Božićnjak rado okusio, pa sve do ukusnog božićnog puncha.
Ovih blagdana, i ti se možeš okušati u jednom od ovih koktela, a mi ti donosimo recepte za pet ukusnih i jednostavnih božićnih koktela kojima ovih blagdana možeš iznenaditi svoje ukućane.
Snježna margarita
Snježna margarita sastojci:
- 80 ml kokosovog mlijeka
- 1-2 čajne žličice meda ili mljevenog šećera (možeš dodati više ili manje, po želji)
- 60 ml tekile
- 15 ml ruma s okusom kokosa
- 15 ml likera od naranče
- sok od pola cijeđene limete
- metvica i brusnice za ukras
Snježna margarita priprema:
- Kokosovo mlijeko i šećer kuhaj na umjerenoj vatri u maloj tavi. Kuhaj oko minutu, a zatim makni s vatre i pusti da se ohladi. Za brzo hlađenje dodaj nekoliko kockica leda.
- Čašu za koktel napuni ledom.
- U shakeru za koktele kombiniraj tekilu, rum, liker od naranče, sok od limete i kokosovo mlijeko. Dobro promućkaj i procijedi u čašu. Ukrasi brusnicama i listićima metvice.
Koktel od paprenjaka
Sastojci za sirup od paprenjaka:
- 60 ml meda
- 3 žlice melasa
- 3 cm narezanog đumbira
- 2 štapića cimeta
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
Sastojci za koktel:
- 60 ml votke
- 3 žlice likera od kave
- 2-4 žlice sirupa od paprenjaka
- 2-4 žlice vrhnja
- štapići cimeta i paprenjaci za ukras
Sirup od paprenjaka priprema:
U loncu srednje veličine pomiješaj 300 ml vode, med, melasu, đumbira i cimeta. Pusti da zavrije na jakoj vatri. Prokuhaj 3-5 minuta, a zatim makni s vatre. Umiješaj vaniliju i pusti neka se ohladi. Drži u hladnjaku do dva tjedna.
Čašu za koktel napuni ledom. Dodaj votku, liker od kave i sirup od paprenjaka. Lagano promiješaj i dodaj vrhnje te ponovno promiješaj da se sjedini. Po želji ukrasi cimetom i paprenjacima.
Ljuto-slatki Grinch
Ljuto-slatki Grinch sastojci:
- 2 žlice mljevenog šećera
- 2-4 nasjeckana listića mente
- 60 ml votke
- sok od pola cijeđene limete
- sok od pola cijeđenog grejpa
- 2 čajne žličice meda
- 1-2 jalapeño papričice
- malo piva od đumbira
- bobice nara za ukras
Ljuto-slatki Grinch priprema:
- Na plitkom tanjuru pomiješaj šećer i metvicu. Čašu umoči u šećer, a zatim napuni ledom.
- Pomiješaj votku, sok od limete, sok od grejpa, med i jalapeño papričice u shakeru za koktele. Napuni ledom i tresi dok se ne sjedini, oko 1 minute. Procijedi u pripremljenu čašu, a zatim prelij pivom od đumbira i ukrasi po želji.
Martini od peperminta i bijele čokolade
Martini od peperminta i bijele čokolade sastojci:
- 40 ml likera od bijele čokolade
- 40 ml votke od vanilije
- 30 ml likera od kakaa
- 30 ml mlijeka i vrhnja
- 15 ml likera od peperminta
- sirup od bijele čokolade i mrvljeni pepermint za ukras
Martini od peperminta i bijele čokolade priprema:
- Pripremi čašu za martini, a rub čaše obrubi sirupom od bijele čokolade, a zatim ga umoči u zdrobljene pepermint bombone.
- Dodaj liker od bijele čokolade, votku od vanilije, liker od kakaa, mlijeko i vrhnje i liker od peperminta u shaker s ledom i promućkaj. Protresi i procijedi u pripremljenu čašu za martini.
Božićni punch
Božićni punch - sastojci za sirup:
- 220 g smeđeg šećera
- 230 ml vode
- 1/4 čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 3 štapića cimeta
- 2 zvjezdana anisa
- 2 mahune kardamoma
- nekoliko kriški naranče
Božićni punch - sastojci za koktel:
- 1 naranča
- 120 ml sirupa
- 120 ml soka od naranče
- 120 ml likera od naranče
- 230 ml gaziranog soka od nara
- 750 ml pjenušavog crnog vina
- 230 ml gazirane vode
Božićni punch priprema sirupa:
Sve sastojke pomiješaj u loncu i kuhaj na srednje laganoj vatri. Miješaj dok se šećer ne otopi i pusti da se krčka 2 do 3 minute. Makni s vatre i pusti da se potpuno ohladi. Sirup možeš čuvati u hladnjaku nekoliko dana - začine i narančinu koru drži u sirupu radi okusa, ali ih ukloni neposredno prije upotrebe.
Postupak za koktel:
Dodaj kockice leda i kriške naranče na dno posude. Pomiješaj sirup, sok od naranče, liker od naranče, sok od nara, gaziranu vodu i crno vino i posluži.
POGLEDAJ VIDEO: Finger foods