Vrući ljetni dani traže jednostavne, lagane i nutritivno bogate obroke te minimalni boravak uz upaljeni štednjak. Sada je vrijeme da izvučeš iz stražnjeg dijela kuhinjskog ormarića onu palentu koju si kupila odavno i na nju zaboravila. Riječ je o namirnici koja je nepravedno zapostavljena na našim trpezama. Riječ je o kukuruznom grizu, a naziv dolazi iz talijanskog jezika, odnosno latinskog. Talijani su prvi počeli pripremati palentu, no uskoro se proširila po svijetu. U toj zemlji održavaju se čak tzv. fešte od palente u čast tradiciji i jelu koje je othranilo generacije.
Danas dolazi u instant verzijama što znači da je gotova u samo nekoliko minuta, a obiluje hranjivim tvarima te prirodnim mastima koje pospješuju rad crijeva. S obzirom da ne sadrži gluten mogu je jesti i ljudi koji su alergični na njega. Palenta obiluje vitaminima B6 i K, folatima, magnezijem, cinkom, bakrom, kalijem, selenom i nijancinom, a pritom ima jako malo kalorija pa će ti biti sjajajn saveznik odlučiš li da je vrijeme za skidanje kilograma.
Blagotvorno djeluje na probavu i crijeva, lagana je za želudac i neutralnog okusa zbog čega je vrlo zahvalna u pripremi različitih jela, kako slatkih tako i slanih. Možeš je pripremiti na gušće i na rjeđe ili pak grilati na tavi, a jesti je za doručak, ručak, večeru ili pak kao desert. Nama je najdraža u najjednostavnijoj varijanti - s mlijekom. U nastavku ti donosimo tri super recepta za palentu, od predjela do deserta.
Hrskavi prutići
Želiš li nešto zdravo za grickanje ili hrskavi, ukusni prilog, napravi prutiće od palente začinjene ružmarinom i parmezanom.
Sastojci:
- mlijeko, 300 ml
- instant palenta, 100 grama
- parmezan, 150 grama
- palenta za paniranje
- maslinovo ulje
- origano, ružmarin
- sol
Postupak:
Zakuhaj mlijeko, smanji vatru i u njega uspi palentu te miješajući kuhaj dok se ne zgusne. Začini sa soli i paprom te umiješaj u nju pola količine sira. Izlij palentu u široku posudu ili pleh za pečenje. Kad se ohladi rezat ćeš ju na štapiće kao na fotografiji.
Štapiće palente polij maslinovim uljem pa obloži palentom koju si pripremila za paniranje. Poredaj štapiće u pleh, začini ružmarinom ili origanom i stavi peći na 30 minuta u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 Celzijevih stupnjeva. Štapići od palente sjajno idu uz umak od jogurta.
Palenta s mladim bobom i graškom
Ovaj lagani ručak ili večera savršen je za ljetne vrućine te je vrlo brzo gotov.
Sastojci:
- dva dcl vode
- dva dcl mlijeka
- šalica (dva dcl) instant palente
- sol
- šalica mladog boba i graška
- maslinovo ulje
- feta sir
- režanj češnjaka
- čili po želji
- svježi list peršina
Postupak:
Zakuhaj vodu i mlijeko pa dodaj palentu, neprestano miješajući, naravno na laganoj vatri. Posoli je i kuhaj prema uputama te na kraju ulij malo maslinovog ulja i usitnjeni sir (količina po želji). Sa strane u posoljenoj vodi skuhaj bob i grašak (želiš li da ti prije budu gotovi, koristi smrznute) i ispeci jaje na oko te stavi na palentu, kako je prikazano na fotografiji. Začini jelo svježim peršinom i čilijem.
Starinski kolač od badema i palente
Ovo je izuzetno sočan i ukusan kolač koji mogu jesti i osobe alergične na gluten jer ga ne sadrži.
Sastojci:
- 100 grama palente
- 200 grama mljevenog badema
- žličica prašk aza pecivo bez glutena
- 3 veća jaja
- 150 grama šećera
- 150 grama maslaca
- žličica ekstrakta vanilije
Za preljev:
- dvije naranče
- 2 žlice šećera
Postupak:
Zagrij pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. U posebnoj posudi miksaj šećer i maslac dok ne postanu pjenasti te im dodavaj jedno po jedno jaje. U drugoj posudi sjedini suhe sastojek pa ih dodaj maslacu, šećeru i jajima. Na kraju u smjesu umiješaj ribanu koricu od naranče i aromu vanilije. Kalup promjera 23 cm premaži maslacem, stavi u nju smjesu te peci 40 minuta, odnosno dok kolač nije gotov, a to ćeš najbolje provjeriti zabodeš li u sredinu čačkalicu. Ukoliko je suha kada ju izvadiš, kolač je pečen.
Izvadi ga iz pećnice i ostavi da se ohladi desetak minuta. Za to vrijeme na laganoj vatri zagrij sok od naranče kojem si dodala šećer (kuhaj ga oko deset minuta) i napravi sirup te ga ravnomjerno prelij preko kolača i ostavi da se ohladi. Po želji, možeš ga dekorirati komadićima naranče ili grubo usitnjenim pistacijama koje će ga "podići" svojom zelenom bojom.
Odlično je što ovaj kolač možeš zalediti pa ga po potrebi odleđivati, a u hladnjaku će izdržati do četiri dana.