Palačinke iz pećnice mekane kao duša: Malo drugačije od originala, ali jednako ukusne

Uz ovaj recept nikad nije bilo jednostavnije starom omiljenom desertu plačanikama udahnuti nov život i učiniti ih malo zanimljivijima

Palačinke iz pećnice mekane kao duša: Malo drugačije od originala, ali jednako ukusne

Palačinke su mnogima omiljeni desert koji se svakodnevno nalazi na meniju puno obitelji. Te "prazne ploče" od mlijeka, jaja i mineralne vode idealne su za eksperimentiranje - s čokoladom, sladoledom, kakaom, šlagom, svježim voćem ili pak kuhanim umakom od šumskog voća, izbora ima napretek. 

Iako ih mnogi vole jesti, malo tko zna da su se prve inačice palačinki kakve danas poznajemo pojavile već u srednjevjekovnoj Europi kada su ljudi prvi puta došli na ideju napraviti kolač od tijesta ispečen na tavi. U kuharicama se palačinke tako prvi puta spominju davne 1439. godine, a spominju se u engleskom kulinarskom rukopisu. Od tada do danas, mnogi europski narodi stvorili su svoje inačice omiljenih palačinki, pa ih tako Poljaci pune sirom, Francuzi ih rade iznimno tankima, a u Njemačkoj ih prave od krumpira. 

U Velikoj Britaniji, Irskoj i Australiji danas postoji i Dan palačinki, i to na pokladni dan prije početka korizme. Pokladni utorak kod nas obično označava uživanje u krafnama, no eto, postoje dijelovi svijeta gdje su se ljudi opredijelili za palačinke. Popularnost palačinki diljem svijeta dokazuje i činjenica da se mogu pronaći na gotovo svim menijima restorana kao i da postoje posebni restorani specijalizirani samo za palačinke i zanimljive nadjeve kojima se one pune. 

S obzirom da one tradicionalne znaju svi napraviti, odlučili smo ti predstaviti malo drugačiju verziju palačink - onu iz pećnice. Ova mekana velika palačinka izvana će djelovati kao biskvit, ali iznutra biti znatno podatnija i mekša. 

Mekana palačinka iz pećnice

Sastojci:

  • 3 šalice glatkog brašna
  • 3 šalice mlijeka
  • 3 jaja
  • 2 vanilin šećera
  • 4 žlice rastopljenog maslaca
  • 2 žličice praška ze pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica soli
  • voće po želji
  • šećer u prahu po želji

Priprema:

U zdjeli miješajte jaja i mlijeko pa dodajte sve suhe sastojke u koje ste prethodno dodali rastopljeni masalac. Sve dobro umutite mikserom. Na lim za pečenje stavite pek papir, premažite ga maslacem pa izlijte tijesto. Na tijesto rasporedite voće i stavite peći oko 15 minuta na 220 stupnjeva. Polsužite uz omiljeni džem, šlag ili sladoled te posipajte šećerom u prahu.

Image