Božić dolazi, a mi već planiramo koje ćemo ukusne božićne kolače ove godine ispeći. Osim tradicionalnih sitnih keksića, gostima i obitelji je uvijek lijepo ponuditi i nešto novo, a ove godine bi se zato na tvom stolu mogao pronaći talijanski božićni kolač panettone, no ne u kupovnoj verziji. Svi znamo da se danas u dućanima može svašta pronaći, pa tako i razne delicije za blagdane, no ovaj slatki talijanski kruh sa suhim voćem i alkoholom doista ne bi trebala kupovati, jer ga je jednostavno napraviti kod kuće.
Recept za domaći panettone
Kupolastog oblika, visok, s kombinacijom okusa limuna i naranče, grožđica, mrvica čokolade i cimeta, ovaj je kolač prava božićna delicija koja miriši na zimu. Uz dodatak likera, malo mascarpone sira i ušećerenog voća dobit ćeš poslasticu vrijednu divljenja, pa se stoga ove godine baci na posao i pripremi domaći panettone.
Kako bismo ti olakšale cijeli postupak, pronašle smo odličan recept za domaći panettone.
Sastojci za domaći panettone:
- 200 g datulja
- 300 g grožđica
- 200 ml sherryja
- 1 kg glatkog brašna
- 250 g mljevenog šećera
- 1 žličica morske soli
- 2 vrećice suhog kvasca
- 400 ml mlijeka + malo za premazivanje
- 6 jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- Naribana korica jednog limuna
- 400 g maslaca, omekšanog + malo za podmazivanje
Domaći panettone - priprema:
- Stavi grožđice i datulje u posudu te ih prelij sherryjem i ostavi 45 minuta da se natope.
- U posudi pomiješaj brašno i šećer te u sredinu stavi sol na jednu stranu, kvasac na drugu.
- U posudi zatim zagrij mlijeko te ga makni s vatre i dodaj mu koricu limuna, vaniliju i razmućena jaja.
- Sve prelij preko brašna.
- Miksaj s nastavkom za tijesto dok se svi sastojci ne sjedine i tijesto postane glatko. Polako dodaj maslac i miksaj dok se ne sjedini s ostatkom tijesta.
- Ostavi pokriveno da se diže 1 - 2 h, treba se udvostručiti.
- Kada se diglo, u sredini pritisni da izađe zrak i stavi natopljeno suho voće i sherry te umiješaj žlicom da se voće ravnomjerno raspodijeli po tijestu.
- Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva i stavi tijesto u namašćene kalupe – pokri ih i ostavi još 30 - 45 minuta u kalupima da se tijesto ponovno digne.
- Peći otprilike 50 minuta - dok štapić zaboden u sredinu ne izađe čist.
- Po želji, napravi sirup za premazati gotov kolač - pomiješaj 2 žlice sherryja s 2 žlice mljevenog šećera i malo vode te zagrij kako bi se pretvorilo u gust sirup. Zatim sirupom premazati kolač.
POGLEDAJ VIDEO: Uživaj u najfinijim čokoladnim okusima ove jednostavne i brze torbe princa Williama