Kako sušiti rajčice?
Prerežete ih na pola, poslažite na plehove i sušite izravno na suncu. Ovisno o vremenu, dva-tri dana. Jedini konzervans je 2 % soli. Prema potrebi, pomičite ih noću ili pokrivajte da ne navuku noćnu vlagu.
Kako se čuva rajčica nakon procesa sušenje?
Sušena rajčica se najčešće nakon postupka dehidratacije, hladi na sobnoj temperaturi, a zatim pakira ili vakuumira u najlonske vrećice i stavlja u zamrzivač ( kojem može stajati i do godinu dana) ili u frižider.
Kao takva, a nakon odmrzavanja, sušena rajčica se koristi – kao dodatak jelima od mesa, raznima varivima i juhama od povrća, kao dodatak svježim sirevima i salatama, ili se pak može miješati s nekim biljnim uljima i koristiti kao ukusan prilog glavnim jelima.
Drugi način na koji se sušena rajčica može čuvati, je stavljanjem u teglice i miješanje sa soli, biberom i raznim začinskim biljem po ukusu (bosiljak, origano, majčina dušica, bijeli luk) i na kraju s ekstra djevičanskim maslinovim uljem.
Postupak podrazumijeva – redanje jednog sloja sušene rajčice, zatim posipanje začina i na kraju, preliti maslinovim uljem.
Spomenuta procedura se ponavlja, sve dok se tegla do vrha ne napuni, a zatim se ista dobro zatvori i ostavi da stoji na tamnom i hladnijem mjestu.
Ovakva vrsta marinirane sušene rajčice može se koristiti – kao dodatak za pravljenje kruha ili nekih peciva, može se pomiješati sa sirom i kao prilog, kao vrsta namaza.
Za sušenje valja odabrati zdravu rajčicu obično sitnijih sorta.