Pinca kojoj ne možeš odoljeti

Nauči kako raditi savršenu pincu - kraljicu uskrsnog stola

Naša gastro blogerica Ivana Perić Rabhi ovaj put nas je odlučila naučiti napraviti savršenu pincu koju ne moramo jesti samo za Uskrs

"Moram priznati da nekoliko puta godišnje radim pincu, a ne samo za Uskrs. Jednostavno ju volimo. Odlična je uz jutarnju kavu kao i popodnevni čaj. Samostalna kao doručak uz domaći džem. Svestrana je. Ova verzija nije nešto jako slatka, ali obiluje mirisima", objasnila nam je Ivana Perić Rabhi koja je i ovaj put odlučila nam u video receptu pokazati kako napraviti savršenu pincu.

"Kod pince je najvažnije da ju na vrijeme izvadite iz pećnice da se ne presuši, kao i da ju pečete na nižoj temp kao biskvitne kore.  Pokušajte uvijek koristiti domaće ribane agrume. A što se likera tiče, ne mora biti rum, može biti ruža, badem ili slično", obasnila nam je Ivana.

"Kažu da je pinca najbolja ako se u nju umiješa domaća mast. Tako se nekad radilo. Vjerujem da je tako. Međutim, više preferiram maslac i nisam nikad stavila mast. Od ove količine sastojaka možete dobiti i dvije manje pince. Nakon hlađenja svakako ju zamotajte u prozirnu foliju da ne gubi vlažnost", zaključila je Ivana.

Odvojite vrijeme za ovaj recept, jer pinca ne voli brzinu. Isplati se.

Sastojci:

  • 450 g glatkog brašna
  • 50 g bademovog brašna
  • 50 g maslaca
  • 80 g šećera
  • 2 +1 žutanjak
  • 3 vanilin šećera
  • 180 +20 ml mlijeka
  • 20 svježeg kvasca
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica tamnog ruma
  • Naribana svježa korica naranče
  • Naribana svježa korica limuna
  • 2 žlice sitno mljevenih pistacija
  • 2 žlice tostiranih badema
  • 1 žlica meda


Priprema:

  1. Svi sastojci trebaju biti sobne temperature!
  2. Glatko brašno prosijte, stavite u posudu za miksanje, zajedno s bademovim. Uzmite 20 ml mlijeka lagano ga zagrijte na 38C. Izmrvite u njega svježi kvasac, dodajte žličicu šećera i čekajte da nabubri. Cca 10 min.Za to vrijeme naribajte naranču i limun. Kad je kvasac nabubrio stavite ga u sredinu od brašna ,dodajte ostatak mlijeka, upalite
  3. mikser na najmanju brzinu i neka se lagano mijesi. Dodajte unutra sol, zatim, šećer, vanilin šećer, 2 žutanjka, rum, ribane korice. Pustite opet na laganu brzinu miksati. Dodajte polako omekšali maslac. Dodajte i mljevene pistacije. Ubrzajte miješanje i neka se tijesto radi dok se ne krene odvajati od posude. Oblikujte u loptu i stavite u posudu
  4. za dizanje. Pokrijte ga prozirnom folijom i običnom krpom. Tijesto se diže 3-4 h. Kad se udvostruči prebacite ga na pleh za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje.
  5. Malo ga oblikujte s brašnom u rukama da vam se ne lijepi i ostavite ga pokrivenog da se diže još sat vremena. Upalite pećnicu na 175 C. Dignuto tijesto zarežite škarama tri put u
  6. sredini, namažite ga s onim trećim žutanjkom i ubacite u pećnicu. Pecite cca 40 min. Svakako provjerite s čačkalicom, zabodite čačkalicu u tijesto i ako je vlažna treba ga još peći.
  7. Tostirajte listiće badema, namažite pincu medom kako bi se bademi zalijepili, te ih tako ukrasite.

Savjet:
Ako želite skratiti vrijeme dizanja tijesta, zagrijte pećnicu na 40C i stavite ga unutra pokriveno. Dignut će se za sat. U pincu možete dodati grožđice, brusnice, po želji.