"Moram priznati da nekoliko puta godišnje radim pincu, a ne samo za Uskrs. Jednostavno ju volimo. Odlična je uz jutarnju kavu kao i popodnevni čaj. Samostalna kao doručak uz domaći džem. Svestrana je. Ova verzija nije nešto jako slatka, ali obiluje mirisima", objasnila nam je Ivana Perić Rabhi koja je i ovaj put odlučila nam u video receptu pokazati kako napraviti savršenu pincu.
"Kod pince je najvažnije da ju na vrijeme izvadite iz pećnice da se ne presuši, kao i da ju pečete na nižoj temp kao biskvitne kore. Pokušajte uvijek koristiti domaće ribane agrume. A što se likera tiče, ne mora biti rum, može biti ruža, badem ili slično", obasnila nam je Ivana.
"Kažu da je pinca najbolja ako se u nju umiješa domaća mast. Tako se nekad radilo. Vjerujem da je tako. Međutim, više preferiram maslac i nisam nikad stavila mast. Od ove količine sastojaka možete dobiti i dvije manje pince. Nakon hlađenja svakako ju zamotajte u prozirnu foliju da ne gubi vlažnost", zaključila je Ivana.
Odvojite vrijeme za ovaj recept, jer pinca ne voli brzinu. Isplati se.
Sastojci:
- 450 g glatkog brašna
- 50 g bademovog brašna
- 50 g maslaca
- 80 g šećera
- 2 +1 žutanjak
- 3 vanilin šećera
- 180 +20 ml mlijeka
- 20 svježeg kvasca
- 1 žličica soli
- 1 žlica tamnog ruma
- Naribana svježa korica naranče
- Naribana svježa korica limuna
- 2 žlice sitno mljevenih pistacija
- 2 žlice tostiranih badema
- 1 žlica meda
Priprema:
- Svi sastojci trebaju biti sobne temperature!
- Glatko brašno prosijte, stavite u posudu za miksanje, zajedno s bademovim. Uzmite 20 ml mlijeka lagano ga zagrijte na 38C. Izmrvite u njega svježi kvasac, dodajte žličicu šećera i čekajte da nabubri. Cca 10 min.Za to vrijeme naribajte naranču i limun. Kad je kvasac nabubrio stavite ga u sredinu od brašna ,dodajte ostatak mlijeka, upalite
- mikser na najmanju brzinu i neka se lagano mijesi. Dodajte unutra sol, zatim, šećer, vanilin šećer, 2 žutanjka, rum, ribane korice. Pustite opet na laganu brzinu miksati. Dodajte polako omekšali maslac. Dodajte i mljevene pistacije. Ubrzajte miješanje i neka se tijesto radi dok se ne krene odvajati od posude. Oblikujte u loptu i stavite u posudu
- za dizanje. Pokrijte ga prozirnom folijom i običnom krpom. Tijesto se diže 3-4 h. Kad se udvostruči prebacite ga na pleh za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje.
- Malo ga oblikujte s brašnom u rukama da vam se ne lijepi i ostavite ga pokrivenog da se diže još sat vremena. Upalite pećnicu na 175 C. Dignuto tijesto zarežite škarama tri put u
- sredini, namažite ga s onim trećim žutanjkom i ubacite u pećnicu. Pecite cca 40 min. Svakako provjerite s čačkalicom, zabodite čačkalicu u tijesto i ako je vlažna treba ga još peći.
- Tostirajte listiće badema, namažite pincu medom kako bi se bademi zalijepili, te ih tako ukrasite.
Savjet:
Ako želite skratiti vrijeme dizanja tijesta, zagrijte pećnicu na 40C i stavite ga unutra pokriveno. Dignut će se za sat. U pincu možete dodati grožđice, brusnice, po želji.