Ako neki proizvod možemo nazvati kultnim, onda je to definitivno Nutella. Bilo da je voliš na kruhu, palačinkama ili jednostavno na žlicu - ovom čokoladnom namazu od lješnjaka s razlogom rijetko tko može odoljeti.
Izvorno razvijena u Italiji 1940-ih, Nutella je uistinu voljena diljem svijeta. A mi smo tu da ti konačno damo razumno opravdanje da se počastiš s poštenom dozom Nutelle jer 5. veljače obilježava se Svjetski dan Nutelle.
Još otkako ga je 2007. godine ustanovila američka blogerica Sara Rosso, današnji dan idealan je za uživanje u Nutelli na bezbroj načina - bez grižnje savjesti. Mi smo u nastavku izdvojile tri savršena recepta za deserte s Nutellom koje moraš isprobati, stoga zasladi ovaj vikend na najbolji mogući način!
Nutella lava cake
Sastojci:
- 2 žumanjka
- 2 velika jaja
- 30 g glatkog brašna
- 300 grama Nutelle
- 0.5 žličice ekstrakta vanilije
- sladoled od vanilije (po želji)
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Namasti s maslacem i pobrašni četiri ramekin posude i odloži ih na rešetku ili pleh za pečenje.
- S mikserom istuci žumanjke i jaja dok ne dobiješ svijetlo žutu smjesu, miksaj oko tri minute. Dodaj brašno i još jednom sve izmiksaj. Umiješaj Nutellu i vaniliju.
- Smjesu ravnomjerno podijeli u ramekin posude, a ako želiš ekstra rastopljeno središte, izlij pola smjese u ramekin posudu, a zatim dodaj 1 žličicu čiste Nutelle u sredinu i onda izlij ostatak smjese.
- Peci dok rubovi kolača ne budu 'stvrdnuti', ali sredina treba i dalje izgledati mekano - oko 12 do 14 minuta. Ako ih isprepečeš, bit će i dalje ukusni, ali nećeš postići onaj neodoljivi lava efekt. Pusti kolače da se ohlade barem 5 minuta, a zatim tankim nožem prođi oko rubova ramekin posuda kako bi olabavila i premjestila kolače na tanjure. Posluži dok je još toplo - a ako želiš toplo-hladno savršenstvo - posluži uz kuglicu sladoleda od vanilije.
Nutella brownies
Sastojci:
- 70 grama maslaca (omekšalog na sobnoj temperaturi)
- 50 grama smeđeg šećera
- 2 velika jaja
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 370 grama Nutelle
- 0.5 žličice soli
- 95 grama glatkog brašna
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Dno i stranice četvrtastog pleha za pečenje od 20x20 cm obloži papirom za pečenje ostavljajući višak sa svih strana kako bi se kolačići lako podigli iz pleha kada se ohlade.
- Ručnim ili samostojećim mikserom istuci maslac u velikoj zdjeli dok ne postane glatka i kremasta smjesa, oko 1 minutu. Dodaj smeđi šećer i tuci na velikoj brzini 1-2 minute dok ne dobiješ kremu. Po potrebi ostruži stranice i dno zdjele. Dok mikser radi na maloj brzini, dodaj jaja i ekstrakt vanilije. Tuci na srednjoj i visokoj brzini dok se ne sjedini, a zatim umiješaj većinu Nutelle (oko 300 g) i sol. Miješaj dok ne postane glatko i pahuljasto. Dok mikser radi na maloj brzini, dodaj brašno, miješajući samo dok se ne sjedini. Nemoj previše miješati.
- Ulij smjesu u pripremljeni pleh. Na vrh stavi žličice preostale Nutelle (oko 70 g). Nožem umiješaj Nutellu u smjesu. Odozgo pospi s krupnom morskom soli ako želiš.
- Peci oko 30-35 minuta. Pazi na njih i testiraj čačkalicom kako bi utvrdila spremnost. Ako čačkalica izađe sa samo nekoliko vlažnih mrvica, kolačići su gotovi.
- Ostavi browniese da se potpuno ohlade u plehu, a kad se ohlade, izvadi ih s papirom za pečenje i izreži na kocke. Po želji svaki možeš posipati s još morske soli.
Nutella cheesecake bez pečenja
Sastojci:
'Tijesto'
- 260 grama smrvljenih Oreo keksa (bez punjenja)
- 55 grama otopljenog maslaca
Punjenje
- 680 grama krem sira
- 100 grama šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 470 grama Nutelle
- 3 žlice kakaa u prahu
- 240 ml šlaga
Nutella preljev
- 150 grama Nutelle
- 60 mililitara vrhnje za šlag
Priprema:
- Smrvljene Oreo kekse pomiješaj s otopljenim maslacem pa ih dobro utisni u okrugli kalup od 22 cm. Stavi u hladnjak da se stisne.
- S mikserom istuci krem sir, šećer, vaniliju, Nutellu i kakao prah dok ne dobiješ glatku smjesu. Nježno umiješaj već napravljeni šlag. Izlij smjesu na tijesto od keksa, poravnaj i stavi u hladnjak na minimalno 4-6 sati.
- Izvadi cheesecake iz kalupa na pladanj za psoluživanje. Kako bi napravila preljev, vrhnje za šlag dovedi do vrenja u lončiću pa dodaj Nutellu i dobro promijeaj dok ne dobiješ glatki čokoladni preljev. Pusti da se malo ohladi prije nego ga preliješ po vrhu cheesecakea. Čuvaj u hladnjaku do serviranja.