Svjetski dan Nutelle

Raj za nepce: Tri recepta s Nutellom koja moraš isprobati

Povodom Svjetskog dana Nutelle, pronašle smo tri savršena recepta za deserte s ovim omiljenim čokoladnim namazom od lješnjaka

profimedia-0511222870.jpg
Foto: Profimedia

Ako neki proizvod možemo nazvati kultnim, onda je to definitivno Nutella. Bilo da je voliš na kruhu, palačinkama ili jednostavno na žlicu - ovom čokoladnom namazu od lješnjaka s razlogom rijetko tko može odoljeti.

Image

Nutella kruh koji obožavamo: Znamo da nije najzdraviji, ali mu ne možemo odoljeti

Izvorno razvijena u Italiji 1940-ih, Nutella je uistinu voljena diljem svijeta. A mi smo tu da ti konačno damo razumno opravdanje da se počastiš s poštenom dozom Nutelle jer 5. veljače obilježava se Svjetski dan Nutelle.

Image
Foto: Unsplash

Još otkako ga je 2007. godine ustanovila američka blogerica Sara Rosso, današnji dan idealan je za uživanje u Nutelli na bezbroj načina - bez grižnje savjesti. Mi smo u nastavku izdvojile tri savršena recepta za deserte s Nutellom koje moraš isprobati, stoga zasladi ovaj vikend na najbolji mogući način!

Nutella lava cake

Image
Foto: Profimedia

Sastojci:

  • 2 žumanjka
  • 2 velika jaja
  • 30 g glatkog brašna
  • 300 grama Nutelle
  • 0.5 žličice ekstrakta vanilije
  • sladoled od vanilije (po želji)

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Namasti s maslacem i pobrašni četiri ramekin posude i odloži ih na rešetku ili pleh za pečenje.
  2. S mikserom istuci žumanjke i jaja dok ne dobiješ svijetlo žutu smjesu, miksaj oko tri minute. Dodaj brašno i još jednom sve izmiksaj. Umiješaj Nutellu i vaniliju.
  3. Smjesu ravnomjerno podijeli u ramekin posude, a ako želiš ekstra rastopljeno središte, izlij pola smjese u ramekin posudu, a zatim dodaj 1 žličicu čiste Nutelle u sredinu i onda izlij ostatak smjese.
  4. Peci dok rubovi kolača ne budu 'stvrdnuti', ali sredina treba i dalje izgledati mekano - oko 12 do 14 minuta. Ako ih isprepečeš, bit će i dalje ukusni, ali nećeš postići onaj neodoljivi lava efekt. Pusti kolače da se ohlade barem 5 minuta, a zatim tankim nožem prođi oko rubova ramekin posuda kako bi olabavila i premjestila kolače na tanjure. Posluži dok je još toplo - a ako želiš toplo-hladno savršenstvo - posluži uz kuglicu sladoleda od vanilije.

Nutella brownies

Image
Foto: Unsplash

Sastojci:

  • 70 grama maslaca (omekšalog na sobnoj temperaturi)
  • 50 grama smeđeg šećera
  • 2 velika jaja
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 370 grama Nutelle
  • 0.5 žličice soli
  • 95 grama glatkog brašna

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Dno i stranice četvrtastog pleha za pečenje od 20x20 cm obloži papirom za pečenje ostavljajući višak sa svih strana kako bi se kolačići lako podigli iz pleha kada se ohlade.
  2. Ručnim ili samostojećim mikserom istuci maslac u velikoj zdjeli dok ne postane glatka i kremasta smjesa, oko 1 minutu. Dodaj smeđi šećer i tuci na velikoj brzini 1-2 minute dok ne dobiješ kremu. Po potrebi ostruži stranice i dno zdjele. Dok mikser radi na maloj brzini, dodaj jaja i ekstrakt vanilije. Tuci na srednjoj i visokoj brzini dok se ne sjedini, a zatim umiješaj većinu Nutelle (oko 300 g) i sol. Miješaj dok ne postane glatko i pahuljasto. Dok mikser radi na maloj brzini, dodaj brašno, miješajući samo dok se ne sjedini. Nemoj previše miješati.
  3. Ulij smjesu u pripremljeni pleh. Na vrh stavi žličice preostale Nutelle (oko 70 g). Nožem umiješaj Nutellu u smjesu. Odozgo pospi s krupnom morskom soli ako želiš.
  4. Peci oko 30-35 minuta. Pazi na njih i testiraj čačkalicom kako bi utvrdila spremnost. Ako čačkalica izađe sa samo nekoliko vlažnih mrvica, kolačići su gotovi.
  5. Ostavi browniese da se potpuno ohlade u plehu, a kad se ohlade, izvadi ih s papirom za pečenje i izreži na kocke. Po želji svaki možeš posipati s još morske soli.

Nutella cheesecake bez pečenja

Image
Foto: Profimedia

Sastojci:

'Tijesto'

  • 260 grama smrvljenih Oreo keksa (bez punjenja)
  • 55 grama otopljenog maslaca

Punjenje

  • 680 grama krem sira
  • 100 grama šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 470 grama Nutelle
  • 3 žlice kakaa u prahu
  • 240 ml šlaga

Nutella preljev

  • 150 grama Nutelle
  • 60 mililitara vrhnje za šlag

Priprema:

  1. Smrvljene Oreo kekse pomiješaj s otopljenim maslacem pa ih dobro utisni u okrugli kalup od 22 cm. Stavi u hladnjak da se stisne.
  2. S mikserom istuci krem sir, šećer, vaniliju, Nutellu i kakao prah dok ne dobiješ glatku smjesu. Nježno umiješaj već napravljeni šlag. Izlij smjesu na tijesto od keksa, poravnaj i stavi u hladnjak na minimalno 4-6 sati.
  3. Izvadi cheesecake iz kalupa na pladanj za psoluživanje. Kako bi napravila preljev, vrhnje za šlag dovedi do vrenja u lončiću pa dodaj Nutellu i dobro promijeaj dok ne dobiješ glatki čokoladni preljev. Pusti da se malo ohladi prije nego ga preliješ po vrhu cheesecakea. Čuvaj u hladnjaku do serviranja.