Međunarodni je dan bureka, a mi smo izdvojile vaša tri recepta

Je li samo burek s mesom 'pravi' burek?

Međunarodni je dan bureka, a mi smo izdvojile vaša tri recepta

Možda ste upoznale jednu ili dvije osobe koje ne vole burek! Burek je sastavni dio naše gastronomije - to je jasno. Samo je nejasno zaslužuje li samo burek s mesom naziv, a sve ostalo su 'samo' pite? Zeljanica, krumpiruša, sirnica...Sve su to nadjevi kojima se puni tijesto koje se čarolijom pretvara u naše omiljeno jelo.

Burek je vrsta jela od razvučenog tijesta punjenog mesom koje je bilo rašireno na prostorima nekadašnjeg Osmanskog Carstva. Pretpostavlja se da je ime dobio od turske riječi  bur - savijati.  Danas su naši susjedi Bosanci najpoznatiji po dobrom bureku, a oni smatraju da je samo meso osnova bureka. To je jedna od vječnih rasprava u koje sad nećemo ulaziti već ćemo ti u ime dobrog bureka, napisati recepte naših forumašica. Pozivamo te da nam u komentarima ostaviš svoj recept :)

Sastojci (Broj osoba: 6)

Za nadjev

  • 50 dag mljevenog mesa
  • 2 veće glavice luka
  • ulje
  • sol
  • papar
  • vegeta

Za preljev

  • 70 dag gotovih kora za savijače
  • 0,5 l mineralne vode
  • 2 velike žlice kiselog vrhnja
  • 4 jaja


Postupak pripreme

1. Za početak narežite dvije glavice luka na što sitnije komadiće i potom stavite ulje na tavu da se zagrije. Kad se ulje zagrije, stavite dinstati narezani luk, a kad požuti luk dodajte sol, papar i vegetu po želji. Nakon toga stavite dinstati meso.
2. Kad meso bude gotovo, uzmite veći pekač i u njega stavite gotove kore.
3. Meso dobro rasporedite po korama i opet stavite kore, te tako ponavljate postupak dok ne potrošite sve meso.
4. Na kraju kad sve lijepo složite, umutite vrhnje s jajima i posolite po želji, te u to umiješajte mineralnu vodu kako bi tijesto omekšalo. Pecite dok tijesto ne poprimi lijepu rumenu boju.
  Vrijeme pripreme: 60 min

Sastojci (Broj osoba: 5)

  • kore za savijaču
  • 500 g svježeg sira
  • 1 vrhnje
  • dvije tikivce
  • 2 jaja
  • sol, papar, ulje


Postupak pripreme

1. Jedan list kore se odvoji, preklopi na pola i premaže uljem, a potom se ponovno preklopi kako bi se dobila traka. Žlicom se lagano rasporedi prethodno napravljen nadjev od svježeg sira, vrhnja, dva jaja i sitno na kockice narezanih tikvica.
2. Dodajte sol i papar.
3. Potom trake presavinite u obliku trokuta i površinu premažite s malo ulja.
4. Peći na otprilike pola sata na 180 °C.

Vrijeme pripreme: 60 min


(FOTO: -nany-)


Sastojci za 4 osobe

  • kore za savijaču
  • 1/2 kg svježeg sira
  • 30 dkg očišćene i naribane buče
  • 2 jaja
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 3 velike žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 dl ulja
  • 1 dl vode

Postupak pripreme

1. Izmiješaj 1 dl ulja i 1 dl vode.
2. Za nadjev dobro izmiješaj svježi sir, vanilin šećer, jaja, vrhnje i naribanu, dobro ocijeđenu buču.
2. U okruglu, namašćenu tepsiju (može i četvrtasta malo manja od veličine kora) stavi jednu koru čiji će rubovi visiti preko ruba tepsije, pa je malo navlaži mješavinom ulja i vode, pa na nju stavi sljedeću koru ali je malo zgužvaj da bude u veličiini tepsije, pa nju navlaži i tako još jednu, pa onda rasporedi nadjev.
3. Preko nadjeva opet složi tri namreškane kore (svaku malo navlaži), pa onda opet rasporedi nadjev, pa na njega dvije namreškane kore (opet svaku navlaži) i odozgo prekrij korom koja će pokriti sve (i nju navlaži), pa podigni rubove one prve kore (koja je visila preko tepsije) i preklopi njome burek.
4. Peci u pećnici zagrijanoj na 175°C oko 40-ak minuta. Još vruće pospi šećerom u prahu.

Vrijeme pripreme: 60 min