Kamenice su jedna od delikatesa kada su morski plodovi u pitanju.
Premda se konzumiranje kamenica može činiti kompleksno, ono to nije. Potrebno je pratiti nekoliko jednostavnih koraka i uživati u okusu kamenica.
- Ne konzumirajte kamenice koje su otvorene ili nisu čvrsto zatvorene jer su ili pokvarene ili mrtve. Svježe kamenice mirišu po moru, ako ste u dvojbi jesu li kamenice svježe – pomirišite ih.
- Svježe kamenice je najbolje jesti sirove.
- Kako biste otvorili kamenicu, potrebno je ravni dio školjke držati okrenutim prema gore i čvrsto stisnuti školjku
- Ugurajte vršak noža za otvaranje kamenica i zaokrenite ga. Prilikom izvođenja ove radnje budite oprezni.
- Bacite ravnu školjku, a polovice školjke s mesom posložite na sloj leda. Začinite kamenice prema želji, najčešće sokom od limuna i solju i paprom te se poslužite.
- Uz kamenice poslužiti lagano bijelo vino ili crna pelješka vina.