Tijekom hladnih zimskih mjeseci, ne postoji ništa bolje od tanjura tople juhe. A ako si ljubiteljica bogatih i zasitnih krem juha koje su obrok same po sebi, imamo sjajan recept.
Budući da klasična juha od rajčica definitivno spada u naše omiljene, a leću obožavamo u svim jelima, bile smo itekako znatiželjne kad smo naišle na recept za juhu u kojem su ove dvije namirnice glavne zvijezde.
Zajedno s drugim hranjivim sastojcima poput mrkve, celera i češnjaka te špinata, neočekivanih maslina i par žlica kiselog vrhnja (ili grčkog jogurta) kao neodoljivih poslastica na kraju, ova jednostavna, zdrava i ukusna gusta juha prava je zimska vitaminska, vlaknasta i proteinska bomba.
Juha od rajčice i leće
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 luk
- 4 režnja češnjaka
- 2 mrkve
- 2 stabljike celera
- 2 žličice origana
- 2 žličice dimljene paprike
- sol, papar po želji
- 190 g leće
- voda ili povrtni temeljac (oko litre i pol)
- 1 konzerva sjeckanih rajčica
- 85-100 g baby špinata
- šaka nasjeckanih maslina
- par žlica kiselog vrhnja (ili grčkog jogurta) po želji
Priprema:
- Zagrij ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodaj nasjeckani luk i pirjaj dok ne omekša, oko tri minute. Dodaj nasjeckani češnjak, mrkve i celer i sve skupa pirjaj oko pet minuta. Potom dodaj začine: origano, dimljenu papriku, sol i papar.
- Dodaj leću, temeljac i/ili vodu i sjeckane rajčice i pusti neka zavrije. Smanji vatru, prekrij lonac i pusti neka krčka 30-40 minuta, dok leća ne omekša.
- Dodaj špinat, narezane masline i ako koristiš, kiselo vrhnje te pomiješaj dok špinat ne uvene.