Bogata i zasitna

Juha od rajčice i leće - savršeno jelo za zimu

Ova jednostavna, zdrava i ukusna gusta juha prava je zimska vitaminska, vlaknasta i proteinska bomba

TheEndlessMeal.jpg
Foto: Instagram/The Endless Meal

Tijekom hladnih zimskih mjeseci, ne postoji ništa bolje od tanjura tople juhe. A ako si ljubiteljica bogatih i zasitnih krem juha koje su obrok same po sebi, imamo sjajan recept.

Image

'Dižu iz mrtvih': Tri jednostavna recepta za juhe koje jačaju imunitet

Budući da klasična juha od rajčica definitivno spada u naše omiljene, a leću obožavamo u svim jelima, bile smo itekako znatiželjne kad smo naišle na recept za juhu u kojem su ove dvije namirnice glavne zvijezde.

Zajedno s drugim hranjivim sastojcima poput mrkve, celera i češnjaka te špinata, neočekivanih maslina i par žlica kiselog vrhnja (ili grčkog jogurta) kao neodoljivih poslastica na kraju, ova jednostavna, zdrava i ukusna gusta juha prava je zimska vitaminska, vlaknasta i proteinska bomba.

Juha od rajčice i leće

Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 luk
  • 4 režnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • 2 stabljike celera
  • 2 žličice origana
  • 2 žličice dimljene paprike
  • sol, papar po želji
  • 190 g leće
  • voda ili povrtni temeljac (oko litre i pol)
  • 1 konzerva sjeckanih rajčica
  • 85-100 g baby špinata
  • šaka nasjeckanih maslina
  • par žlica kiselog vrhnja (ili grčkog jogurta) po želji

Priprema:

  1. Zagrij ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodaj nasjeckani luk i pirjaj dok ne omekša, oko tri minute. Dodaj nasjeckani češnjak, mrkve i celer i sve skupa pirjaj oko pet minuta. Potom dodaj začine: origano, dimljenu papriku, sol i papar.
  2. Dodaj leću, temeljac i/ili vodu i sjeckane rajčice i pusti neka zavrije. Smanji vatru, prekrij lonac i pusti neka krčka 30-40 minuta, dok leća ne omekša.
  3. Dodaj špinat, narezane masline i ako koristiš, kiselo vrhnje te pomiješaj dok špinat ne uvene.