Malo za posebno treba

Božićni doručak često zanemarimo, a može biti čaroban

Ručak nam je na sam Božić zvijezda dana, no to ne znači da bi trebala preskočiti doručak

bozicnidorucak.jpg
Foto: Instagram

Kada pomislimo na božićnu hranu odmah nam na pamet pada purica, odojak, francuska salata, mlinci, pašticada i razni kolači, ali sve su to jela koja jedemo za ručak ili večeru. Doručak je, čini se, u vrijeme blagdana posebno zanemaren obrok.

Image
BOŽIĆ U ČAŠI

Kokteli su hit i zimi. Imamo recepte za 5 božićnih koktela koje možeš napraviti kod kuće

Većina nas preskače doručak na sam Božić jer jutro provedemo u čestitkama, otvaranju darova i izležavanju u pidžami, no to često dovodi do prejedanja za ručak. Sigurno si nekada nakon božićnog ručka imala osjećaj da ćeš doslovno prsnuti jer ti je želudac bio toliko pun. Razlog tomu je djelomično ukusna hrana, a djelomično činjenica da si preskočila doručak i do ručka bila toliko gladna da si pretjerala u hrani.

Baš kao i ručak, blagdanski doručak može biti jednako zabavan i ukusan. Izdvojile smo nekoliko recepata za zdrav i ukusan božićni doručak koji će te pripremiti za dan pun uzbuđenja, a odlični su za cijelu obitelj.

Zato ovog Božića čim se probudiš uživaj u poklonima, ali i ukusnom doručku koji će ti pomoći da se za ručak ne prejedeš nego uživaš u svakom zalogaju francuske salate, a nakon toga i raznim kolačima i keksića koje si pripremila.

Božićne palačinke

Ove zdrave i ukusne palačinke prepune su proteina i pripremaju se bez šećera. Idealne su za lagan doručak koji će te držati sitom do zvijezde dana – blagdanskog ručka.

Potrebno ti je:

  • 2 jaja
  • 1 banana
  • Cimet

  1. Bananu zgnječi vilicom.
  2. U posebnoj posudi izradi jaja pjenjačom i dodaj bananu. Sve zajedno miješaj pjenjačom dok ne dobiješ jednoličnu smjesu.
  3. U smjesu dodaj cimeta po želji.
  4. Palačinke peci na umjerenoj temperaturi dok rub ne poprimi svijetlo smeđu boju, zatim ih okreni na drugu stranu još nekoliko sekundi.

Kako bi im dala blagdanski štih, palačinke u tavici oblikuj da nalikuju na jelku, soba ili neki drugi blagdanski oblik.

Blagdanska zobena kaša

Zobena kaša odličan je doručak koji će ti dati pune energije za otvaranje poklona, pripremanje ručka, ali i odgovaranje na ona pitanja rodbine poput 'kada ćeš se udati?' i 'kada ću dobiti unuke'.

Potrebno ti je:

  • 1 šalica zobenih pahuljica
  • 150 ml vode
  • 150 ml mlijeka
  • 1 žlica chia sjemenki
  • 1/2 šalice borovnica
  • 1 žlica meda
  • Banana
  • Orašasti plodovi
  • Čokoladne zvjezdice

  1. U loncu zakuhaj mlijeko i vodu te dodaj zobene pahuljice.
  2. Jednom kada smjesa postane gušća, dodaj med, chia sjemenke i borovnice.
  3. Kada dobiješ gustoću kaše koju želiš, prebaci ju iz lonca u zdjelicu.
  4. Slijedi najzabavniji korak – ukrašavanje. Od banane i orašastih plodova napravi malog snjegovića, soba ili sličan prigodni oblik te posluži toplo.

Ovakav obrok oduševit će i najmlađe, čak i ako nisu ljubitelji zobene kaše.

Pečene jelke od sira i avokado s jajima

Ako nisi baš ljubiteljica slatkog doručka i tražiš nešto 'konkretnije', ovo je recept za tebe.

Potrebno ti je:

  • 1/2 avokada
  • 1 sir za pečenje
  • 2 jaja
  • 2 peciva
  • Papar
  • Sol
  • Ulje

  1. Od sira za pečenje pomoću kalupa ili noža izreži dvije jelke. Od ostatka sira napravi zvjezdice.
  2. Sir zapeci na tavi dok ne poprimi zlatno smeđu boju.
  3. Na istoj tavi u kojoj si pekla sir pripremi jaja po želji te ih začini paprom i solju.
  4. Pecivo lagano tostiraj, a avokado nareži na ploške.
  5. Na tostirano pecivo stavi sloj avokada, zatim pečena jaja i na kraju jelku od sira. Po želji još začini paprom i solju.